12 от децата, яли развалени дюнери в с. Розино, остават в инфекциозното отделение на болницата в Карлово, а други 5 са насочени към Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Това съобщи пред държавното радио управителят на карловското здравно заведение д-р Обрейко Обрейков. Едно от децата е силно дехидратирано, а две са с висока температура, но състоянието им се стабилизира. През спешното отделение на карловската болница са преминали общо 35 деца на възраст от година и половина до 13 години, консумирали дюнери, но повечето са освободени за домашно лечение. Агенцията по храните откри нарушения в павилиона, от който са купени дюнерите и запечата обекта. 

=================================

Кандидатка за кметското място в пазарджишкото село Сарая се отказа от предизборната кампания. Латинка Янкова Василева, издигната от коалиция „Граждани за Общината“, е подала заявление до Общинската избирателна комисия в Пазарджик, с което моли да бъде заличена като кандидат за кмет на кметство. Молбата ѝ е удовлетворена. След взетото решение кандидатите за кметското място в Сарая остават двама - Николай Минчев от коалиция „Новото време“ и Райко Райков, подкрепен от „Левицата!“. Комисията е разгледала и два сигнала за изборни нарушения. Единият е за нерегламентирана агитация с плакати по спирките на градския транспорт в Пазарджик. За това има указания на ОИК за премахването им. В друг сигнал кандидат за кмет се жалва, че преди седмица е подал молба за провеждане на предизборен митинг, но още няма отговор. Установено е, че е необходимо технологично време, за да се направи проверка и да бъде издадено разрешение.

================================================

Заради изборите изтеглят със седмица Празника на Смилянския фасул. По традиция той се провежда в последната седмица на октомври, но заради местния вот тази година мероприятието ще се състои на 21 и 22 октомври. Ден преди това в Смилян ще бъде разположен и базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ с  продукти от района на Горното поречие на р. Арда и на производители от общностите Слоу Фууд. Празникът ще бъде открит в предпоследната събота на октомври със залп на фасулевото топче пред откритата сцена на читалището. Предвидена е музикално-хумористична програма, ще има и безплатна фасул-чорба за всички гости на Празника в Смилян.

================================================

Два боеприпаса, намерени в Пловдив при изкопни работи, ще бъдат унищожени днес, съобщават от Министерството на отбраната. Специализиран екип от 91-ви инженерен батальон е реагирал по сигнал минути преди 17:00 ч. в понеделник. Работници на обекта за реконструкцията на ж.п. мрежата в индустриалната зона на пловдивския район „Тракия“ са намерили силно корозирала ръчна граната. Час и половина по-късно при строеж на на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив е открит метален предмет, за който военнослужещите са установили, че е 100 мм артилерийски снаряд с взривател и са го иззели. Двата боеприпаса ще бъдат унищожени в безопасен район.

==========================================

Деца от училище „Васил Левски“ в Карлово ще посетят горски разсадник в града и залесени площи в региона в подкрепа на каузата „Залесявайки, променяме света!“. Кампанията се осъществява по проект „Подобряване природозащитното състояние на горски  природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги на територията на Южноцентрално държавнo предприятие“, по приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ на оперативна програма “Околна среда 2014-2020г.“ Възстановяването на горите в България е важна част от опазване на природните местообитания и първа стъпка към подобряване качеството на въздуха. Проектът е насочен към създаване на по-устойчиви екосистеми и подобрявнае на околната среда. Събитието в Карлово е от 14.00 ч. днес. В следващите седмици, по време на кампанията ученици ще посетят разсадници и семепроизводствени градини и на територията на Община Смолян.

============================================

Представят в Пловдив книгата „Прародителите на Пиер дьо Ронсар в средновековна България“. Научното изследване на д-р Александър Стойков вади нови факти за произхода на рода Ронсар и цитаделата му в навечерието на 500-годишния юбилей от раждането на големия френски поет. Известният историк проф. д-р Пламен Павлов ще представи книгата от 17:00 часа в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“. Научният труд проследява произхода на предците на Пиер дьо Ронсар и открива действителния регион, който те са обитавали през 14 век. Акцент са и документите, дефиниращи българските корени на Ронсаровите прадеди.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров