Два блока на Новочеркаската топлоелектрическа централа в руската Ростовска област са били изключени, след като в нея избухнал пожар рано тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позовава на губернатора на областта.

Пожарът е бил загасен и няма жертви, съобщи губернаторът Василий Голубьов в Телеграм, съобщи БТА.

Той не посочи причина за пожара, но украинската агенция УНИАН съобщава, че в областта е имало нападение с дронове, а местни жители са съобщили в Телеграм, че са чули най-малко десет експлозии и звук, характерен за дронове-камикадзе.

На места в областта е имало и прекъсвания на електроснабдяването.

В украинското пристанище Одеса днес бяха въведени прекъсвания на електрозахранването, след като руска въздушна атака повреди едно от съоръженията за високо напрежение там, съобщи главният украински доставчик на енергия ДТЕК.

"Ситуацията остава трудна", заяви ДТЕК в Телеграм. "За да се намали натоварването на мрежата, днес в града няма да работи електрическият транспорт, промишленото потребление също е ограничено"

Администрацията на Одеса съобщи в Телеграм, че градът и регионът са били атакувани от няколко вълни дронове, изстреляни от Русия. Четири от тях са били свалени над Одеса и съседната Николаевска област. Отломки от паднал дрон са предизвикали пожар в енергийно съоръжение, който е бил потушен бързо, допълват от администрацията.

До сутринта електрозахранването е било възстановено в два района на града, добави ДТЕК.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.