Русия ще обмисли изграждането на допълнителни линии на газопровода "Турски поток", заяви руският вицепремиер Александър Новак.

"Това е един от вариантите, които ще бъдат разгледани. По идеята ще се работи", заяви Новак по време на събитието "Руска енергийна седмица". Пренасящ природен газ от Русия до Турция и по-нататък в Европа, газопроводът "TurkStream" беше официално пуснат в експлоатация през януари 2020 г. Газопроводът, който позволява на Москва да заобиколи Украйна като транзитен маршрут към Европа, пренася руски газ до Южна Европа през Черно море и Турция, припомня "Сабах".

Забележките на Новак дойдоха след предложението на руския президент Владимир Путин за европейски газов хъб в Турция. Путин заяви, че Русия би могла да пренасочи доставките, предназначени за повредените тръбопроводи "Северен поток" към Черно море, за да създаде хъба в Турция, или дори да използва единствената непокътната част от "Северен поток 2" за снабдяване на Европейския съюз.

Ливан подновява търсенето си на газ в Средиземно море

Новак заяви също, че мерките за сигурност на "Турски поток" са "засилени", след като в понеделник Путин обвини Украйна, че се е опитала да "взриви" една от отсечките на газопровода. Тръбопроводът е с годишен капацитет от 31,5 млрд. куб. м. и се състои от две морски линии с дължина 930 км и две отделни сухоземни линии с дължина 142 и 70 км. Първата линия с капацитет от 15,75 млрд. куб. м. е предназначена за доставки за вътрешните клиенти на Турция. По низходящата линия се транспортира газ за няколко европейски държави, включително Сърбия и Унгария.

Джефри Пайет ще посети България, Турция и Румъния във връзка с енергийните въпроси

По повод предложението на Путин министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез заяви, че идеята е нова за него, но трябва да бъде обсъдена. "За първи път чуваме това. Затова е рано да се прави оценка", заяви Дьонмез в рамките на събитието "Руска енергийна седмица". "Това са неща, които трябва да бъдат обсъдени." Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер похвали газопровода "Турски поток", като отбеляза, че той е много по-дълбок от "Северен поток". "Що се отнася до хъба, няма съмнение, че можем да разгледаме въпроса за търговска платформа на границата на Европейския съюз и Турция", каза Милер. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм