Ирански спътник, изстрелян от Русия, излетя от Казахстан и достигна орбита на фона на спорове, че Москва може да го използва за засилване на наблюдението си на военни обекти в Украйна.

Китай успешно изстреля три спътника за дистанционно наблюдение Яоган-35

С нарастването на международната изолация на Русия вследствие на западните санкции заради нахлуването ѝ в Украйна Кремъл се стреми да се насочи към Близкия изток, Азия и Африка. Надява се там да намери нови клиенти за космическата програма на страната, която е в затруднено положение.

Мъск срещу Русия - ще се пренесе ли войната в космоса?

Ръководителят на руската космическа служба Юрий Борисов приветства "важния етап в руско-иранското двустранно сътрудничество, който открива пътя за осъществяването на нови и още по-мащабни проекти", говорейки от контролирания от Москва космодрум Байконур в казахстанската степ.

Иранският министър на телекомуникациите Исса Зарепур, който също присъства на изстрелването, нарече изстрелването на спътника "Хаям" "историческо" и "повратна точка за началото на ново взаимодействие в областта на космоса между нашите две страни".

Мистериозна ракета ще се разбие в Луната

Иран, който поддържа връзки с Москва и се въздържа от критики по отношение на инвазията в Украйна, се опита да отклони подозренията, че Москва може да използва "Хаям" за шпиониране на Украйна.

Миналата седмица вестник "The Washington Post" цитира анонимни представители на западното разузнаване, според които Русия "планира да използва сателита за няколко месеца или по-дълго", за да подпомогне военните си усилия, преди да позволи на Иран да поеме контрола.

Индия успешно реализира първата си космическа мисия за 2022 (видео и снимки)

Но Иранската космическа агенция (ИКА) заяви по-малко от два часа след изстрелването на спътника с ракета " Съюз-2.1б", че "наземните станции на Иранската космическа агенция" вече са получили "първите телеметрични данни".

Космическата агенция подчерта, че Ислямската република ще контролира спътника "от първия ден" в очевидна реакция на доклада на Post.

Сателитни снимки показват войски, разположени до беларуската граница с Украйна

"Никоя трета страна не е в състояние да получи достъп до информацията", изпращана от сателита, поради неговия "криптиран алгоритъм", заяви тя.

Според космическата агенция целта на "Хаям" е да "наблюдава границите на страната", да повишава производителността на селското стопанство и да следи водните ресурси и природните бедствия.

SpaceX изстреля успешно ракета Falcon 9 с италиански сателит

Хаям, очевидно кръстен на персийския полиглот от XI в. Омар Хаям, няма да бъде първият ирански сателит, който Русия извежда в космоса.

През 2005 г. иранският спътник Sina-1 беше изпратен от руския космодрум Плесецк.

Телескопът „Джеймс Уеб“ е заснел ясен кадър на далечна галактика

В момента Иран преговаря със световните сили, включително с Москва, за спасяване на споразумението от 2015 г., целящо ограничаване на ядрените амбиции на Техеран.

Съединените щати - които се отказаха от знаковия Съвместен всеобхватен план за действие или JCPOA през 2018 г. при тогавашния президент Доналд Тръмп - обвиниха Иран, че на практика подкрепя войната на Русия срещу Украйна, като същевременно приема "воал на неутралитет".

Космическият телескоп "Джеймс уеб" ще обиколи САЩ като пощенска марка

Руският президент Владимир Путин се срещна с иранския си колега Ебрахим Раиси и върховния лидер аятолах Али Хаменей в Техеран миналия месец -- едно от малкото му пътувания в чужбина след нахлуването в Москва на 24 февруари.

Хаменей призова за "дългосрочно сътрудничество" с Русия по време на срещата им, а Техеран отказа да се присъедини към международното осъждане на нахлуването на Москва в прозападната му съседка.

Телескопът „Джеймс Уеб“ ще търси извънземен живот

Иран настоява, че космическата му програма е само за граждански и отбранителни цели и не нарушава ядреното споразумение от 2015 г., нито което и да е друго международно споразумение.

Западните правителства се притесняват, че системите за изстрелване на спътници включват технологии, взаимозаменяеми с тези, използвани в балистичните ракети, способни да носят ядрена бойна глава - нещо, което Иран винаги е отричал, че иска да създаде.

През април 2020 г. Иран успешно изведе в орбита първия си военен спътник, което предизвика остри упреци от страна на Съединените щати.

В изявление в навечерието на изстрелването на "Хаям" ИСА похвали "високия фактор на надеждност на ракетата-носител "Съюз".

Гигантски „космически мехурчета“ могат да обърнат ефекта от изменението на климата

Борисов, който миналия месец замени Дмитрий Рогозин като ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, призна, че националната космическа индустрия е в "трудна ситуация" на фона на напрежението със Запада.

Той заяви, че Русия ще продължи космическата си програма, но ще прекрати дейностите на Международната космическа станция - изключение от сътрудничеството между Москва и Запада - след 2024 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм