По повод 2 години от началото на войната в Украйна президентът Румен Радев припомни, че от първия ден България е заклеймила руската агресия. Според Радев обаче войната вече е заплаха за глобалната сигурност, а да се търси военно решение, основано на победа на бойното поле, води до жертви и разруха, а не до решение. Затова да търсим диалог и прекратяване на военните действия, за пореден път призова Радев. “Ясно трябва да си даваме сметката, че пътят по който сме поели, се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултата който искаме. Напротив, дава стотици хиляди жертви. Затова и апелът трябва да бъде към всички европейски държави - да търсим най-сетне автономно европейско решение. да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия.”

Удивителни са бързината и лекотата, с които лидерите в некоалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно. Това показва, че т.нар. евроатланетическа некоалиция функционира извън всички евроатлантически ценности, крепят я само интересите. Това заяви още държавният глава Румен Радев: “Тепърва предстои правителството да подаде оставка, да се стартира конституционната процедура за формирането на ново правителство. Едва когато бъде връчен първият мандат, ще стане ясно, дали в парламента има мнозинство с достатъчен политически ресурс, да излъчи устойчиво правителство.”

Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос - изсветляване на нерегламентираното влияние, изсветляване на всички тайни магистратски клубове и стигане до сърцевината не само в съдебната система, а и откриване на политическите покровителства. Това каза още пред журналисти президентът Румен Радев, след като участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната. 

Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство, смята държавният глава. Според него това е най-важният въпрос, защото каквато и да бъде съдбата на това правителство, този път трябва да се стигне до края. „Ако няма съответната политическа воля сред управляващите и в анкетната комисия в Народното събрание, ще имаме и в бъдеще превзети институции“, посочи президентът Радев и допълни, че ако няма политическа воля, най-вероятно тези клубове на влияние ще надживеят ротацията. 

„Удивителна е бързината и лекота, с която лидерите в „некоалицията“ ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно“, каза президентът Радев, попитан за скандалите в управляващото мнозинство, и допълни, че това само показва, че т. нар. евроатлантическа некоалиция функционира изцяло и извън всякакви евроатлантически принципи и ценности, а единственото, което я крепи, са интересите. В отговор на въпрос за размяната на реплики между политическите лидери президентът коментира, че нивото им дава знак, че по този начин не може да функционира управлението на държавата, а обществото да бъде консолидирано около важни ценности и национални цели.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм