"Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези политически лидери, които говорят за "Трети март". Питайте ги какво толкова ги притеснява". Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти слуховете, че ще основава партия с името „Трети март“ и дали има връзка с марката, патентована от Весела Лечева за движение или партия.

"Явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото, затова и самите граждани търсят някаква алтернатива. Затова ви казах, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично", каза още държавният глава. Той изрази увереност, че 3 март ще остане националният празник на България. „Убеден, че ще остане такъв. Хората ясно показаха своята воля", добави Радев.

Президентът коментира и споровете около министерските постове след правителствената ротация. „Решението трябва да бъде взето от управляващата коалиция“, каза Радев. Той добави, че скандалите, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество.

Коментарите си президентът направи след представянето на анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през миналата година по време на Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На събитието държавният глава посочи, че проблемите пред българската армия, констатирани при предишния анализ и сега са дневен ред. По думите му те са закъсняла модернизация, липса на личен състав, недостигът на ресурси, технологична изостаналост, сложни процедури за планиране на отбранителните способности и тромави процедури за аквизиция. Той посочи, че средата за сигурност е драстично променена заради бошуващата близо до нас вече две години война. И подчерта, че националната сигурност се гарантира не само от Министерството на отбраната, но и от редица други отговорни институции.

Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели“, изтъкна президентът. Той посочи, че за да се справи с предизвикателствата армията ни трябва да е модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав.

Подробностите чуйте в прикачените звукови файлове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм