"Цената на газа за октомври се очаква да е по-ниска, основно заради това, че заработва интерконекторът. България е в последен стадий на преговори с доста източници на газ, различни от "Газпром", с които се договарят цени под тези на доставките от септември, договорени от предишното правителство", каза  служебният министър на енергетиката Росен Христов от Брюксел, предаде БГНЕС.

Росен Христов: В Русия има решение „Газпром“ да не работи с нас

"Силен оптимист съм, че ще има значително намаляване на цената на газа от октомври", каза той и повтори, че България разглежда абсолютно всички възможни доставчици, а с "Газпром" не сме преставали да полагаме усилия.

"Целта е не само да осигурим газ, а до го осигурим на цена, на която бизнес и потребители биха използвали", каза той.

Откъде България може да получи газ

"Процесът на търсене на контакт с "Газпром" не е спирал. Продължаваме да пускаме заявки и да бъдем изправна страна по договора. Като единият ефект е евентуално да се възобновят доставки, другият - да имаме добра позиция при евентуален арбитраж. Веднага щом има някакви новини - положителни или отрицателни, ще бъдат съобщени", каза той.

Според Христов това, че "Газпром" не участва активно в преговорите и не търси решение, води до извода, че причината е политическа.

Заяви, че на срещата на енергийните министри не е дискутирана темата защо служебното правителство прави опити да се възобновят преговорите с "Газпром".

Помпео: България не трябва да се връща към зависимостта си от Русия

По отношение на компенсациите за подпомагане на бизнеса и домакинствата, Христов каза, че служебното правителство не може да направи нищо, защото бюджетът се приема от Народното събрание. Могат да се изпълняват старите мерки в рамките на определения бюджет, но нови мерки могат само да се подготвят и евентуално да се внесат в следващото НС.

Христов заяви, че на Съвета в Брюксел са обсъдени редица мерки, свързани със стабилизация на пазарите на енергия и газ в Европа, както и готовността на всяка държава да посрещне отоплителния сезон. Мерките, които са обсъждани, са по-скоро направления.

"Там няма конкретика от таван на цени. Бяха приети като инициатива. Нашата страна ги поддържа с ясното становище, че преди да станат задължителни, трябва да са подкрепени с анализи и калкулация, за да се види дългосрочният и краткосрочен ефект върху всяка държава", обясни той. 

"Без конкретика не може да се вземе позиция: да, приемаме тази инициативата, която вероятно може да доведе до стабилизация на пазара, но не можем да кажем твърдо "да" - приема се като закон. Когато видим конкретните цифри и доказателства, тогава ще вземем нашата конкретна позиция", каза Христов.

"България обаче е подкрепила моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени - в някои късни часове да се изключва част от улично осветление, както осветяването на сгради. Всички други мерки, за съжаление, изискват по-сериозни структурни и инвестиционни стъпки. Това може да го подкрепим, но едва ли ще даде ефект в следващите месеци", каза той.

Страните от ЕС не успяха да се договорят за таван на цените на газа

Христов заяви, че е за локални мерки. Еднакви мерки за всички държави в ЕС рядко дават желания ефект, защото трябва да се отчетат климатичните особености във всички държави и това, че някои имат собствени източници на газ, други са добре позиционирани откъм терминали и диверсификация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм