Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да се договорят за таван на цените за внос на газ от Русия. Голяма част от страните се опасяват от ответни мерки от страна на Москва, ако бъде въведен таван на цените, съобщи „Financial Times“.

Гърция, Полша и Италия бяха сред държавите, които искаха да бъдат наложени ограничения на цените, докато Австрия, Унгария и Нидерландия бяха против. Според „El País“ отхвърлянето на инициативата е било „шамар“ за Урсула фон дер Лайен.

Министрите на енергетиката от ЕС на извънредно заседание за енергийната сигурност

Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да въведе ценови таван за вноса на газ от Русия. Според "Politico" ЕК очаква да намали цената на горивата до 520 евро за 1000 куб.м. За да бъде прието решението, то трябва да бъде подкрепено от всички 27 държави-членки.

Предложението за ограничаване на цените на газа раздели общността. Франция подкрепя въвеждането на таван на цените, но само за тръбопроводен газ. Белгийският министър-председател Александър де Кроо заяви, че е необходим таван на цените "за всички видове газ, доставяни в ЕС, включително и за руския газ".

Откъде България може да получи газ

Министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва подкрепи това решение. Естонският министър на икономиката и инфраструктурата Рина Сикут също подкрепи решението. Тя смята, че Русия ще ограничи енергийните доставки за ЕС, без значение какво ще реши ЕС.

Унгария застана твърдо против контрола на цените. „Ограничаването на цените на газа, ще доведе до напълно спиране на енергийните доставки, което ще подкопае европейската енергийна сигурност“, заяви ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто.

Русия ще спре доставките на нефт и газ за страните, които въвеждат таван на цените

Засега ЕК планира да опрости правилата за предоставяне на държавна помощ на енергийните дружества, като смекчи антитръстовите изисквания. Брюксел е обезпокоен от липсата на ликвидност в дружествата и от близостта им до фалит.

Членовете на ЕС все още не са готови да кажат какви точно мерки ще бъдат предприети. Словения призовава за пълно преструктуриране на енергийния пазар на ЕС, а Гърция настоява за общоевропейски план за подпомагане на населението. ЕК разчита на подкрепата на международните си партньори САЩ, Азербайджан и Алжир. Нигерия възнамерява също така да увеличи доставките на втечнен природен газ за Европа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм