Служебният енергиен министър Росен Христов и депутатите влязоха в спор в Народното събрание заради Законопроект за изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници. Депутатите обявиха законопроекта на Министерски съвет за некачествен и некадърен и заявиха, че е необходимо да бъде пренаписан между двете четения. В отговор министър Росен Христов каза, че крайно време народните представители да започнат да работят и ако трябва някой да си връща заплатата, това не са министрите. 

Румен Христов: Цялото оборудване в АЕЦ Белене е годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти

Промените в Закона за енергията от възобновяеми източници повишиха напрежението между служебния министър на енергитиката Росен Христов и Народното събрание.

Законопроекта е предложен от Министерси съвет и цели прилагане на разпоредбите на европейска директива в българското законодателство, за да не започне започне наказателна процедура срещу България. Депутатите се обединиха около становището, че текстовете не са добри и трябва да бъдат променени изцяло.

Росен Христов: ПАВЕЦ „Чаира” няма да заработи скоро

Депутатите настояха служебният енергиен министър да присъства по време на дебатите и се наложи два пъти да гласуват подобно решение, след като първоначално получиха отказ. В крайна сметка Росен Христов дойде в Народното събрание и обясни, че това е сложен закон и работа на депутатите е да преправят проблемните текстовете и да вземат политическите решения. От Продължаваме промяната-Демократична България коментираха, че не може Министерски съвет да представят разработки, които не са в своята пълнота.  В отговор Росен Христов също отправи критики към депутатите.

В крайна сметка законопроектът беше одобрен на първо четене и депутатите ше имат 28 дни за промени преди окончателно му приемане.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм