Специалисти от университета на Торонто са разработили тънък и гъвкав робот, наподобяващ змия, който може да помага за извършването на операции на труднодостъпни места - например, в сложни мозъчни интервенции, съобщава сайтът на учебното заведение.

Представиха хуманоиден робот, разпознаващ 45 различни емоции

По думите на разработчиците му от Лабораторията по роботика той има потенциала да направи революция в хирургията, тъй като ще намери приложение в извършването на операции, които досега не са били възможни. 

Гъвкавата роботизирана змия с диаметър до 7 милиметра ще се контролира от хирурзи. С нейна помощ те ще могат да достигат до точното място, без да увреждат жизненоважни тъкани или органи.

3D камера с очи на насекоми открива скрити обекти

В неврохирургията възможностите на лекарите често са ограничени от традиционните инструменти - по-трудно е, например, да се достигне до злокачествено образувание в мозъка с твърд скалпел, без да се увреди здравата тъкан.

В промишлеността, където роботът змия също може да намери приложение, за да се разбере дали има повреда в реактивен двигател например, е необходимо да се проникне в него. Това обаче е невъзможно без поне частично разрушаване или разглобяване на конструкцията.

Илон Мъск е продал акции на Tesla на стойност близо 7 млрд. долара

Въпреки че ще се управлява от хирурзи, роботизираната змия ще може самостоятелно да определя как да избягва препятствията и да разпознава целта. С нейна помощ ще могат да се взимат също тъканни проби или да се инжектират лекарства директно в тумори. 

Освен в медицината и промишлеността, подобни роботи могат да се използват и в космоса, както и в спасителни мисии. 

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм