Xiaomi разкри първия си хуманоиден робот за 104 000 долара, наречен CyberOne, предаде БГНЕС.

Създаденият от Google изкуствен интелект има съзнание

CyberOne има ръце и крака, които му позволяват да ходи точно като истински човек, а андроидът е снабден и с технология за изкуствен интелект, която му позволява да разпознава 45 човешки емоции.

Представянето му става само месец преди дългоочакваното пускане на пазара на хуманоидния робот Optimus на Tesla.

„Tesla“ представя хуманоиден робот на 30 септември

CyberOne беше представен на сцената по време на събитие на Xiaomi в Пекин миналата седмица.

Това е изследване на възможностите на бъдещата технологична екосистема на Xiaomi и нов пробив за компанията, каза Лей Джун, основател, председател и главен изпълнителен директор на Xiaomi Group.

Роботът е висок 177 см, тежи 52 кг, а обхватът на ръцете му е 168 см.

По време на събитието той беше забелязан да се раздвижва на сцената, макар и с малко по-малко плавни движения от истински човек.

CyberOne поддържа до 21 степени на свобода на движение и постига скорост на реакция в реално време от 0,5 ms за всяка степен на свобода, което му позволява да симулира напълно човешките движения, обясни Xiaomi в изявление.

CyberOne е снабден с алгоритъм за взаимодействие с изкуствен интелект, който му позволява да възприема 3D пространството, както и да разпознава лица, жестове и изражения. Според Xiaomi ботът може да разпознава 85 различни звука от околната среда и 45 човешки емоции. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм