Около 142 000 са украинските бежанци със статут на временна закрила у нас. Това заяви по време на заседание на социалната парламентарна комисия ресорният министър Лазар Лазаров. Той уточни, че не всички от тях са останали в България.   

Министър поясни, че интеграцията на бежанците не се изчерпва само с интегрирането им в пазара на труда, с също в здравеопазването, общността, културата и спорта.

Илин Димитров пред Дарик: Държавните бази са хотели, не водим бежанците на лошо място

Има четири възможности да не се заплати престоя на бежанците:

Ако това е фантомна душа – тоест някой е бил регистриран, но си е заминал и хотелиерът продължава да го води;
 

Ако бежанецът е започнал работа някъде и се води настанен. Тогава това означава, че той вече печели средства и може да си поеме настаняването сам;
 

Ако едно лице е настанено в няколко хотела – "отишъл и проверил на 5-6 места къде е най-хубаво, но си оставил документите и в предишните";

Четвъртата причина е софтуерен ни проблем – "не виждахме декларациите за изхранване, затова са плащани главно нощувките последните месеци, но това също ще го изчистим", обясни Илин Димитров в ефира на Дарик през уикенда.

Нито един бежанец няма да остане на улицата след 15 ноември, увери още Илин Димитров.

Символ за вяра: Шон Пен подари на Зеленски един от своите Оскари (видео)

Адекватна ли е туристическата стратегия на България?

Според Илин Димитров ситуацията, в която живеем в Европа, не е адекватна на нищо. По думите му нещата, които ни заобикалят, се променят през 3 месеца.

"Нашата рекламна стратегия е писана преди няколко години и е до 2030 г. Моето мнение като министър, ако се окаже че по-дълго трябва да стоим в служебни кабинети, е да възложа да я напишат наново, защото тя не отчита Ковид, не отчита развитието на дигиталните технологии и влиянието на военните действия - писана е преди всички тези фактори", обясни той. 

"Основният проблем за липса на кадри в туризма не е нито държавата, нито браншът, нито заплатите. Основният проблем за липса на кадри е сезонността на туризма. Като това го добавете и към демографския срив и получавате едно много неприятно нещо", посочи още министърът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм