Религиозни проповеди са извършвани на детския фестивал „Варна Фън Фест“, който се провежда в парка на варненския квартал „Аспарухово”. Случилото се на 1 юни предизвика остри реакции в социалните мрежи, след като беше публикуван клип с проповед от изградената сцена.

Кметът на район „Аспарухово” Ивайло Маринов се разграничи от религиозните проведи и заплаши да прекрати събитието, което продължава и днес. Негов организатор е протестантската църква „Християнски център Варна”, чиито представители раздаваха на децата и религиозна литература. 

„По повод провеждането на фестивала „Варна Фън Фест“ в парка в кв. „Аспарухово“ на 1 и 2 юни, искам да Ви уведомя, че като кмет на района категорично се разграничавам от религиозните проповеди, на които станахме неволни свидетели в първия ден на мероприятието.

2-годишно дете от Северна Корея е осъдено на доживотен затвор заради Библия в дома му

За мое огромно огорчение в програмата бяха използвани елементи, които не са съгласувани. С Община Варна е съгласувано единствено провеждането на масова проява – музикален фестивал „Варна Фън Фест“.

Не сме против различните вероизповедания и религиозни проповеди, но това трябва да се случва след съгласуване с общината и съответното разрешение, а в случая такова не е издавано на организатора.

„Умри от глад, за да срещнеш Исус“: Откриха 21 тела на хора, свързани с кенийска секта

Казусът е коментиран с ръководството на Община Варна и съм изготвил предупредително писмо за преустановяване на съответната дейност, в което категорично се забранява разпространяването на религиозна литература и провеждането на религиозни беседи на територията на Аспарухов парк. Това може да става и е ставало само след изрично разрешение за извършване на подобна дейност и предоставяне на необходимия набор от документи.

Безкрайно съм огорчен от факта, че сме били подведени от страна на организатора и искрено се извинявам на аспаруховската общественост за причиненото неудобство. За мое огромно съжаление след като децата играха, танцуваха и се забавляваха истински, прекрасната идея за детския празник бе опорочена.

Надявам се, че организаторът ще се съобрази със забраната, в противен случай фестивалът ще бъде прекратен преждевременно”, написа Ивайло Маринов.

Всички новини от Варна