Кенийската полиция ексхумира 21 тела край крайбрежния град Малинди в хода на разследването на проповедник, за когото се твърди, че е казал на последователите си да умрат от глад, пишат от Би Би Си.

Сред ексхумираните са и мъртви деца, а полицията заяви, че очаква да открие още тела.

Плитките гробове се намират в гората Шакахола, където миналата седмица бяха спасени 15 членове на Международната църква "Добра новина".

Проповедникът Пол Макензи Нтенге е задържан и се очаква да се яви в съда.

Държавната телевизия KBC го описва като "водач на секта" и съобщава, че до момента са идентифицирани 58 гроба.

Смята се, че в един от гробовете са открити телата на петима членове на едно и също семейство - три деца и техните родители.

Макензи отрича да е извършил престъпление, но му е отказано освобождаване под гаранция. Той настоява, че е затворил църквата си през 2019 г.

Твърди се, че е казал на последователите си да гладуват, за да се "срещнат с Исус".

Кенийският ежедневник The Standard съобщи, че патолозите ще вземат ДНК проби и ще извършат тестове, за да установят дали жертвите са починали от глад.

Полицията арестува Макензи на 15 април, след като откри телата на четирима души, за които се предполага, че са умрели от глад.

Виктор Каудо от Центъра за социална справедливост в Малинди заяви пред Citizen TV: "Когато сме в тази гора и стигнем до район, където виждаме голям и висок кръст, знаем, че това означава, че там са погребани повече от пет души".

Твърди се, че проповедникът е наименувал три села Назарет, Витлеем и Юдея и е кръщавал последователите си в езера, преди да им каже да постят, съобщава The Standard.

Кения е религиозна страна и в миналото е имало случаи на хора, които са били примамвани в опасни, нерегламентирани църкви или секти.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм