Икономиката в Европа показа изненадваща устойчивост на фона на рязко покачващите се цени на енергията и храните, показаха официални данни днес, като туризмът дава тласък на Франция и Испания, но износът на Германия се забавя.

Икономиката на САЩ се сви с 0,9 на сто през второто тримесечие, пораждайки опасения, че страната върви към рецесия

Официалната агенция за данни на ЕС съобщи, че растежът в 19-те страни от еврозоната е достигнал 0,7% през второто тримесечие, което е далеч по-силно от очакваното от анализаторите.

"Това ускоряване на растежа спрямо предходното тримесечие се случва въпреки високата инфлация, която през юли достигна нов рекорд от 8,9%", съобщи Евростат.

Годишна инфлация от 60,4 процента очаква централната банка на Турция за 2022 г.

Както отбелязва агенцията, показателят се е повишил с 0,1% на месечна база, след като през юни нарасна с 0,8%.

"Официалните данни показаха, че през юли инфлацията в Испания е достигнала най-високото си ниво от 38 години насам, подхранвана от рязкото покачване на цените на храните и енергията. Потребителските цени са нараснали с 10,8% на годишна база този месец, което е увеличение спрямо 10,2% през юни и най-бързият темп от септември 1984 г. насам", се казва в изявление на националния статистически институт INE.

Инфлацията в магазините във Великобритания е рекордно висока

Правителството, което очаква инфлацията да се забави малко през втората половина на годината, но да остане висока, представи серия от мерки, които да помогнат на домакинствата и бизнеса да се справят с кризата с разходите за живот, като например субсидии за горива и по-ниски данъци върху електроенергията. Според министър-председателя социалист Педро Санчес мерките възлизат на 30 млрд. евро или 2,3% от БВП на Испания.

В Зимбабве започват да продават златни монети, за да овладеят инфлацията

Стагнацията на германския растеж през второто тримесечие накара анализаторите от всички страни да прогнозират рецесия там, която ще се разпространи върху целия континент. Русия рязко намали газовите си потоци към Германия, което поражда опасения, че тази зима запасите ще бъдат много ниски и ще се наложи някакво ниво на нормиране, което ще бъде опустошително за икономиката. Международният валутен фонд предупреди, че Германия, която е двигател на европейската икономика като цяло, е най-застрашена от войната в Украйна.

Италия е силно задлъжняла и се опасява от политическа криза, след като напускането на министър-председателя Марио Драги, който е смятан за твърда ръка от финансовите пазари, предизвика предсрочни избори през септември. Месеците на рекордна инфлация вързаха ръцете на политиците в борбата им за стимулиране на растежа. Основните централни банки повишиха лихвените проценти и отрязаха паричните кранчета, за да намалят потребителските цени, с риск да забавят икономиката или дори по-лошо.

Литър краве мляко достига 5 лв., а кило кашкавал надхвърля 30 лева

Европейската централна банка следва курс, сходен с този на Федералния резерв на САЩ, и миналата седмица повиши лихвените проценти за първи път от 2011 г. насам.

Икономистите са единодушни, че перспективите пред Европа през следващите месеци са изключително несигурни предвид войната. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм