Цените на стоките по рафтове на британските магазини през юли са достигнали рекорден темп на нарастване от 2005 г. насам, съобщи Британският консорциум за търговия на дребно, цитиран от ДПА.

Литър краве мляко достига 5 лв., а кило кашкавал надхвърля 30 лева

Цените на дребно са се увеличили с 4,4 на сто в през юли спрямо същия месец на миналата година. Това представлява най-високият подобен ръст от началната година на индекса - 2005 г. През юни цените на дребно се повишиха с 3,1 на сто.

Нарастващите производствени разходи, тласнати нагоре от войната в Украйна, съчетани с прекомерните разходи за наземен транспорт, доведоха до скок на цените на храните със 7 на сто.

И на пазара цените са високи

Същевременно и цените на нехранителните стоки бяха засегнати от нарастващите транспортни разходи, производствени разходи и продължаващите проблеми в Китай, каза Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на британския консорциум.

Според Майк Уоткинс, ръководител на отдела за бизнес анализи за търговия на дребно на "НилсенАйКю" (NielsenIQ), бюджетите на домакинствата са под все по-голям натиск. Инфлацията на цените по рафтовете на хранителните и нехранителните продукти се ускори през последните седмици, тъй като ръстът на стойността на разходите за фирмите идва през веригите за доставки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм