Съботния ден мнозина от нас използват, за да си починат или да свършат нещо по дома, включително да напазаруват. Пазарът е едно от местата, където може да съчетаем полезната разходка с купуването на необходимите плодове и зеленчуци. 

Въпреки че по пазарите по това време на годината цените трябва да са много по-ниски, отколкото навсякъде другаде, това не се усеща, предаде БГНЕС.

Цените на софийските пазари: 2 лева за килограм диня, 6 - за пъпеш

Така например черешите струват 4 лева за килограм, докато в големите вериги и малките плод и зеленчук магазини те се движат между 5-6,5 лева. И ако е на изгода да купувате череши, то това не важи при боровинките и кайсиите, където цените са приблизително еднакви. Така например, боровинките вървят по 4 лева за 250 грама, а в големите магазини са малко под 4 лева.

Инфлацията, според последните данни на НСИ, на годишна база през юни вече стига 17%, а от началото на годината е 10,1%.

Все пак много хора все още предпочитат да ходят на пазар, защото се надяват, че там ще намерят вкусни плодове и зеленчуци родно производство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм