Централната банка на Зимбабве обяви, че започва да продава златни монети, които може да се използват като законно платежно средство, съобщи Асошиейтед прес. Това предаде БТА.

Целта на тази мярка е да бъде укротена инфлацията и да бъде повишено доверието към националаната валута на страната. Хората в Зимбабве не разчитат твърде много на нея, откакто спестяванията им бяха буквално заличени по време на хиперинфлацията през 2008 г., отбелязва АП. Тя достигна тогава до пет милиарда процента на годишна база, по оценки на Международния валутен фонд (МВФ).

Турция задържа лихвените проценти, лирата достигна годишно дъно

Местната валута е толкова непопулярна, че много търговци на дребно изобщо не я приемат за разплащане. Поради това много жители на Зимбабве предпочитат да държат спестяванията с в щатски долари, които купуват предимно на черния пазар.

Сега властите в африканската държава се опитват да пренасочат спестяванията на хората от долари в злато. Централната банка в Хараре разпредели 2000 златни монети сред търговските банка в страната, от които граждани и фирми ще могат да ги купуват. Те ще могат да заплатят за тях в местната или в чуждестранна валута.

ЕЦБ преди промяна на лихвените проценти: Какво носи едно увеличение?

Хората ще имат право да разменят монетите за пари в брой, не по-рано от 180 дни след като са ги купили. Те ще могат да ги използват и като залог, за да получат кредит.

Всяка монета тежи една тройунция злато (приблизително 31.1035 грама) и е с чистота на метала от 22 карата. По време на пускането им на пазара днес всяка от тези монети струваше по 1824 щатски долара.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм