Българите за пореден път са изправени пред избори на 2-и април, като този път те са сериозно подгряни с темата за популярния вот. Събират се подписи за провеждане на два референдума - за запазване на българския лев и за промяна на конституцията и установяване на президентска република. Прави впечатление обаче, че инициативите са на политически партии - “Има такъв народ” и “Възраждане”. Доцент Наталия Киселова коментира в студиото на Дарик радио, че целта на двете формации е по-скоро да получат по-голяма подкрепа за предсрочния вот, отколкото да съберат необходимите подписи за референдумите.

Г-жа Киселова обясни, че предложение за провеждане на референдум до Народното събрание може да бъде направено от не по-малко от една пета от народните представители. Тъй като двете партии не могат да съберат подобна подкрепа, те са задължени да направят инициативен комитет, който да включва граждани с избирателни права. За да влезе за обсъждане в Народното събрание, комитетът трябва да е събрал не по-малко от 200 000 валидни подписа.

Костадинов: Горд съм, че синът ми се бие с „евробабаити“ в училище

По думите на конституционния експерт, България все още не е достигнала критериите, които са необходими за приемане на еврото. Още поне три закона трябва да бъдат приети от Народното събрание, за да бъде успешна интеграцията ни към общата валута на Европейския съюз. Най-вероятно тези закони ще останат за следващото Народно събрание.

Киселова добави, че няма вариант, при който България да не приеме еврото. Това е така заради договора, който е подписан при присъединяването на страната към ЕС.

Според нея, с референдума за смяна на държавното управление, “Има такъв народ” се опитва да бъде по-различна и радикална от останалите партии. Това се дължи на рязката загуба на подкрепа за формацията на Слави Трифонов.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

Тя коментира, че в момента всички български граждани се чудят къде е проблемът и защо все още няма правителство. 

“Проблемът е в парламентарно представените партии”, заяви Киселова.

В края на разговора беше обсъден и начинът на гласуване в предстоящите избори. Това ще е първия вот след промените в Изборния кодекс. Според Киселова трябва максимално рано да има подготовка на членовете на секционните комисии и разяснителна кампания за гражданите.

Тя завърши, подчертавяйки, че избирателната активност става опасно ниска и в един момент ще възникне въпросът “Колко легитимен е този парламент?”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм