През 2024 година в Бургас ще се раждат повече близнаци - така беше разтълкувана, според традициите никулденската трапеза. Тя беше осветена от бургаското духовенство, а след това беше извършен ритуалът по разчупването на обредния хляб от кмета Димитър Николов и директора на Регионалния исторически музей - Милен Димитров.

Кметът се пошегува, че с повече деца, Бургас ще реши проблема с демографската криза. Чуйте в звуковия файл: 

„Когато се раждат повече близнаци, населението на Бургас ще нараства двойно и по-бързо ще се справим с демографския проблем. Пожелавам здраве и да се сбъдват всички добри начинания на бургазлии в нашия град. Нека доброто, щастието и успехът споходят всеки бургаски дом“, пожела още кметът.

Събитието се състоя в една от шатрите на градинката до Часовника, където е разположена и трапезата. В приготвянето на традиционните храни тази година са се включили ученици от Гимназията по туризъм в града. А в менюто присътват, освен пълнен шаран, но и варива, тарама хайвер, сушени плодове и дори творби от тиква. 

Веднага след това започва и раздаването на рибния курбан за бургазлии, а градоначалникът се включи в празничната програма, като зае своето място на кметското бюро в градинката до Часовника и започна да подписва и раздава на бургазлии празнични картички и никулденската книжка с автентични рибни рецепти.