Миналата седмица служебният министър Иван Дерменджиев призна, че в трафика на мигранти участват служители на гранична полиция.

Осъдиха 10 нелегални мигранти с условни присъди и с по 100 лева глоба

Междувременно неправителствени организации, работещи с мигранти, алармираха, че българските власти упражняват насилие срещу хората, търсещи международна закрила у нас.

“България е най-натовареният канал в Европа за преминаване на мигранти, като вече изпреварихме и Гърция и оглавяваме челната позиция.”

Това заяви Тихомир Безлов – анализатор от програма “Сигурност” в предаването “Кой говори” по Дарик радио.

72 часа арест за украинката, превозвала мигранти

“Статистиките на Държавната агенция на бежанците и на МВР показват, че нивото на регистрираните търсещи закрила и влезли в страната официално граждани на трети страни, се приближава на бройката от 2015 година. На този етап 18% от мигрантите са деца.”

Това сподели по темата адвокат Диана Радославова от Центъра за правна помощ “Глас в България”.

“Мигрантите със сигурност не са бедни хора. Ако обърнем внимание на разходите, които имат тези хора, за да преминат през този маршрут, ще видим, че това е много голяма сума”, заяви Безлов.

Поне десетима гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти

“Трябва да напомним обаче, че това е едно изключително опасно пътуване. Това не е луксозен превоз. Това са хора, които са готови да загубят живота си и при много от тях се случва. Ако си уязвим, имаш здравословен проблем или си жена с дете, например, ти просто изоставаш от групата и оставаш сам в гората. Настоящият поток е с много по-висока степен на уязвими лица”, допълни адв. Радославова.

7000 сирийци са се завърнали в родината си за месец

Според адв. Радославова служители на български институции менажират бежанския трафик и удобните маршрути, но засега няма повдигнато обвинение на нито един български гражданин.

“Голяма част от финансирането на каналджиите идва от Германия. Темата е политически чувствителна и полицейските структури там избягват да работят по казуса, защото това може да доведе до политически проблем, с който да рискуват кариерата си”, заяви Безлов.

Задържаха мигранти в Костинброд след гонка с полицията

Диана Димова от фондация “Мисия криле” изпрати писмо до Дарик миналата седмица, в което разказва, че бежанци биват насилствено отблъсквани от територията на страната от Гранична полиция. Според Димова много от хората (бел.ред. в т.ч. жени и деца) са ограбвани, събличани по бельо, заплашвани с ножове и срещу тях са насъсквани граничарски кучета.

Нови кадри в TikTok показват какво се случва на границата с Турция

“Имахме сигнал за малки деца (на 9 и 10 години), оставени абсолютно сами от някакви каналджии на входа на Харманли. Отне ни около 5 часа, докато съберем информация и установим какво се случва. Случаите са многобройни, но ситуациите са идентични. Когато се установи, че тези хора са вече на българска територия, граничните власти пристигат и насилствено го тласкат отново към турската страна”, поясни Диана Димова по телефона в предаването “Кой говори” на Дарик радио.

Водач на микробус и 14 мигранти са задържани в района на ГКПП Олтоманци

“Никой няма право да бъде изтласкван обратно, без да има право на достъп до справедлива процедура, да бъде разгледан неговият конкретен случай. Тук става въпрос за десетки хиляди такива случаи и всички тези хора съобщават за ограбване на лични средства, телефони. Не мога да разбера тази безумна практика със събличането на хора. Жени и деца на 13 - 14 години са събличани чисто голи и дрехите им са били изгаряни.”

Тези скандални разкрития направи Димова в ефира на Дарик.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм