““Нямаш място в нашия град” изследва живота на част от феновете на футболния клуб Миньор Перник. Това е непосредственото нещо, което зрителите могат да видят, но като теми, мисля че успяхме да включим много слоеве. Една от темите е какво се случва с бившите индустриални градове. Особено миньорски градове като Перник, които едно време са били наричани “сърцето на България”, защото от там е идвала енергията на държавата. Как едно такова място 100 години по-късно няма нищо общо с тази индустриална слава от едно време. Това е нещо, което започнахме 2019 г. и започнахме да говорим с колеги от цяла Европа”, обясни Ралица Големанова за филма “Нямаш място в нашия град”.

„Това не е насилие“: Нашата инсталация се фокусира върху истории, които имат щастлив край

“Три години прекарах с феновете на Миньор Перник. Бях един от тях, за да се постигне този реализъм и това усещане, че си там”, заяви Николай Стефанов и допълни “В никакъв случай не претендирам, че съм дал пълна картина на Перник. Това е част от него и със сигурност е заигравка с клиширания образ на града, който битува в последните години. То и самото заглавие на филма е лека провокация.”

“Ами това беше идеята - моята и на целия екип. Първия половин час искахме да пресъздадем това усещане все едно те хващат за гушата и малко в един момент да ти нагарча от агресия. Точно да покажем дори и клишето за тези хора и после да започнем да отдръпваме завесата, за да видим какво става всъщност”, разказа Стефанов.

„Това беше лавина от фенове“: Най-малко дванадесет души са загинали, премазани на футболен мач (Видео)

“Бих казала, че целият проект е един риск от първия ден, в който се захванахме с него, тъй като решихме, че този филм ще е международен. Може да си представят слушателите какви реакции имаше по различните форуми за развитие на документални филми”, обясни Големанова и разясни, че хората са се опасявали, че филмът може да бъде комплимент към крайната футболна фенщина, а това не е така.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм