Президентът сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски от 20 лева на мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ през България. Според държавния глава законодателните промени противоречат на Конституцията и европейското право, а освен това създават риск от фалит на „Булгартрансгаз”. В позицията на президента се посочва още, че новите такси нарушават принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. 

Президентът Румен Радев прави опит да спре въвеждането на допълнителната вноска от 20 лева за мегаватчас при вноса и транзита на природен газ с произход Русия като сезира Конституционния съд. Промените бяха приети от Народното събрание в края на септември и влязоха в сила от средата на октомври. Унгария, Сърбия и Македония реагираха остро на решението за въвеждане на допълнителни такси, които ще доведат до поскъпване на природния газ, който получават от Газпром. Въпреки недоволството на засегнатите страни, българското правителство към момента няма намерение да отмени допълнителните енергийни вноски.

Според президента обаче решението на Народното събрание нарушава европейското право и противоречи на българския основен закон, затова  Радев иска конституционните съдии да обявят промените за противоконституционни. В мотивите си държавния глава посочва, че оспорените текстове са в несъответствие с принципите на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като не е ясно дали новата „енергийна вноска” е данък, такса или мито. Също така нарушава принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободна стопанска инициатива.

Според Радев с тези промени се нарушава и правото на Европейския съюз, тъй като никоя страна-членка няма право да въвежда такси с равностоен на мито ефект едностранно, а отношенията с трети страни се регламентират от обща митническа тарифа. Санкциите по отношение на Русия също се определят от Европейската комисия и отделните държави нямат право да налагат сами допълнителни ограничения.

Държавния глава изказва и опасения, че подобна допълнителна такса ще постави под риск финансовата стабилност и може да доведе до фалит на Булгартрансгаз.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм