Ударна подмяна на водомери и топломери започват в етажната собственост от следващата година. Причината е изтичането на срока на годност на голяма част от водомерите и топломерите в апартаментите. По данни на „Софийска вода” до края на следващата година около 280 хиляди домакинства само в столицата трябва да сменят водомерите си.

Номиналният срок на годност на измервателните уреди се определя от производителя и зависи от конструктивните характеристики на устройството. Например, за прости механични измервателни уреди срокът на годност е 10-12 години, в зависимост от конкретния модел. За по-сложни електронни устройства срокът на годност може да бъде от 5 до 15 години и този период зависи не само от конструктивните характеристики, но и от това коя (студена или гореща) вода е предназначен да отчита измервателният уред.

Какво да направим, ако срокът на уредите е изтекъл

В последните седмици абонати на „Софийска вода” получиха напомняне по телефона, че срокът на водомерите им е изтекъл или изтича и трябва да си сменят уредите.

Ако при връчено уведомително писмо водомерите не бъдат подменени до 90 дни, то на абонатите ще започнат да им се начисляват сметки на база. Това означава служебно начисление по 6 куб. м вода при топлофицирано жилище и по 5 куб. м при нетоплофицирано жилище за всеки обитател, или приблизително двойно над обичайното потребление. Важно условие за получаването на такова уведомление е абонатът да е осигурил изисквания по закон достъп веднъж годишно до жилището, защото така се установява в срок ли са устройствата.

Не може обаче да сложите от старите водомери. Подмяната на старите водомери и топломери вече се извършва с такива за дистанционен отчет. Причината е промяна в Закона за енергетиката, в който беше записано, че всички водомери за топла вода и топломери до 1 януари 2027 г. трябва да са с дистанционен отчет. Това налага европейска директива, която е определила тези срокове, за да се осъществи плащане върху реалното потребление, а не както е сега – на предварителни сметки и една изравнителна. 

Въпреки че новите уреди ще донесат облекчение и за фирмите, и за гражданите, цените им са доста високи, показа проверка на darik.bg

Между 100 и 130 лева струва нов водомер за топла или студена вода с вграден модул за радио отчет (отчет на данните от разстояние). Отстъпка в цената от фирмите за топлинно счетоводство предлагат при колективна заявка и монтаж, например на целия вход. По-евтино може да се купи водомер, който позволява допълнително да му се сложи радио модул за дистанционно отчитане, като цената му варира от 55 до 65 лева. Цената на топломерите пък започва от 55 лева и стига до 95 лева, в зависимост от вида на уреда и дали е с монтаж. Или за тристайно жилище едно семейство трябва да плати над 500 лева, за да смени топлите водомери и топломерите с такива с дистанционен отчет. 

От една от фирмите за топлинно счетоводство обясниха, че следят сградите, в които има техни абонати, и когато наближи срокът уредите им да бъдат подменени, изпращат оферти до домоуправителя на входа. Така подмяната излиза най-изгодна, ако всички абонати си сменят топломерите заедно. За водомерите подмяната може да стане и по-рано, ако срокът им на годност е изтекъл, уточниха от фирмата. Важно е при избора на радио водомер клиентите да бъдат особено внимателни, защото уредът трябва да може да се отчита дистанционно от топлинния счетоводител, който обслужва етажната собственост. Според промените в закона дистанционните водомери, които монтират клиентите в домовете си, трябва да са доставени или одобрени от фирмата топлинен счетоводител.

Дори да си смените уредите с умни такива, реални сметки ще получавате едва когато всички живущи във входа са с дистанционни водомери и топломери. Живущите във входа трябва да изберат и на колко време да им отчитат уредите, като таксата за това е различна и варира от 35 до 55 лева на година, като се включва и такса за всеки топломер и водомер. Хората трябва да знаят, че в момента върху прогнозните сметки за парно не се начислява лихва за просрочие, но върху сметки при реален отчет ще има такава. Ползата обаче е, че ще  отпадне нуждата от осигуряване на достъп до имотите, което е особено полезно за жилищата, които са необитаеми или стопаните им живеят за постоянно в чужбина или в друг град. 

За разлика от електромерите, които са собственост на електроразпределителните дружества, и те ги подменят за тяхна сметка, водомерите и топломерите са собственост на абонатите и те са тези, които плащат, ако уредът се развали или остарее. Затова омбудсманът Диана Ковачева настоя държавата да подпомогне хората с ниски доходи, тъй като за тях тези разходи са непосилни. По нейни данни 572 хиляди домакинства трябва да подменят топломерите си с нови до 1 януари 2027 г.  По думите й става въпрос за около 1,276 млн. радиаторни разпределителя и 660 хил. водомера за топла вода, а близо 93% от тези устройства са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

„Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , посочва Диана Ковачева. Затова омбудсманът Диана Ковачева настоява пред министерството на енергетиката да се осигури финансова подкрепа за домакинствата.

По данни на Министерство на енергетиката битовите абонатите с парно са близо 572 хил. души, или 93 на сто от всички. В апартаментите са монтирани 1,3 млн. топломери,  от които с дистанционно отчитане са близо 575 хиляди. Водомерите за топла вода с дистанционен отчет пък са едва 40 000 при общо над 660 хиляди водомера в страната.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм