Последствията от Ковид пандемията и последвалата я икономическа криза не се отразяват на новите фирми у нас. Само за трите месеца от април до юни в България са открити 11 025 нови фирми, а от януари до март те са били 13 210, показват данните на националната статистика. В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните фирми намалява с 2,6%, а този на банкрутите - с 23,8%. В сравнение с първото тримесечие на 2023 г. новите фирми са намалели с 16,5%, а тези, обявили несъстоятелност - с 14,8%.

Масово новите предприемачи залагат на бизнес в търговията, като близо 90 на сто от новосъздадените компании са именно в сектор „Търговия на едро и дребно; ремонт на автомобили и мотоциклети“. От април до юни регистрираните такива фирми са 9858 и все пак малко намаляват спрямо създадените през първите три месеца – 10 584. Прави впечатление, че след търговията най-предпочитаният сектор за правене на бизнес у нас се оказва строителството, където през първото тримесечие има пик от нови фирми – 1288, докато през второто те са едва 154.

Алексиев: „Български пощи“ ще фалират, ако не бъде изпълнен оздравителен план

Увеличават се обаче хората, които искат да развиват бизнес в хотелиерството и ресторантьорството, като в началото на сезона са регистрирани 103 такива компании, а през зимата – 94.

По-малко предприемачи планират да се занимават със застрахователна и финансова дейност, недвижими имоти и административна дейност, като новите фирми в този сектор са 406 при 583 три месеца по-рано.

Фалити

Въпреки че решилите да започнат собствен бизнес намаляват за тримесечие, по-малко са и тези, които се отказват от него. 984 фирми са обявени в несъстоятелност от април до юни, а за първите три месеца на година във фалит са 1155 компании. Очаквано най-много са тези в сферата на търговията – 742 и във финанси, застраховане и административни дейности – 86 фирми. Доста по-малко са банкрутите на строителни фирми – едва 49, докато в „Хотелиерство и ресторантьорство“ в несъстоятелност са изпаднали само 20 фирми, а в промишлеността – 44 компании.

Защо развитието на изкуствения интелект плаши хората

Разходите

Всяко откриване или закриване на фирма е свързано с редица разходи. Ако решите да си направите сам регистрацията на фирма, то трябва да знаете, че това не е просто събиране на документи. Разходите могат да варират от около 200 лева до няколко хиляди лева, в зависимост от сложността на задачата. Разбира се, най-обикновено ЕООД, в което собственикът е и управител, струва най-евтино.

За дружества с чуждестранно участие или с учредители местни или чуждестранни физически и юридически лица, цената за регистрация на фирма може да стигне 2-3 хиляди лева. Това е така, защото се уреждат сложни взаимоотношения между съдружниците, самият процес е доста по-труден, документите често за двуезични, изискват се преводи, легализации и т.н.

Цените на храните продължават да спадат

Държавната такса за регистрация на ЕООД и ООД е 110 лева, ако документите се подадат на хартиен носител в Агенция по вписванията, и 55 лева, ако се подадат по електронен път. Вторият вариант е възможен само когато заявителят има електронен подпис. За целта можете да купите електронен подпис на управителя на дружеството /като физическо лице/, пълният пакет, който освен цифровия подпис съдържа карта и четец, вече струва 27 лева за 1 година и 36 лева за тригодишен срок. Ако човек има е-подпис с изтичащ срок и иска да го поднови, това ще му струва 12 лв. в офис и само 6 лева, ако се заяви онлайн.

Другите такси, които трябва да платите при откриване на фирма, са 6 лева нотариална такса за заверка подписа на управителя и около 40-60 лева банкова такса за откриване на набирателна сметка, по която се внася капиталът на новата фирма.

Важно е и каква фирма ще регистрирате – ЕТ – едноличен търговец, ЕООД или ООД. Ако фирмата е ЕООД, то тя ще име само един собственик, който обикновено е и управител. Управителят може да бъде и друго лице, а могат да бъдат и две или повече лица. При ООД има двама собственици/съдружници, между които е разделен капиталът, като тук също може да има както един управител, така и двама или повече.

Мамят ли със заплатите в обявите за работа

Ако решите да ползвате консултант за откриване на фирмата си, трябва да знаете, че за АД таксата, която взимат фирмите започва от 650-700 лева, за сдружение с нестопанска цел таксата е около 500 лева, а за фондация – около 800 лева.

За регистрация на марка в Европейския съюз правните кантори взимат около 3500 лева, а за търговска марка около 2000 лева.

Прехвърлянето на фирмата ще струва 90 лева, но крайната цена зависи от броя на нотариалните заверки на съдружниците.

По-дълъг и по-скъп е процесът по закриване на фирма, особено ако става въпрос за дружествата с ограничена отговорност. Процесът може да отнеме между 7 месеца и над година. Това зависи от това дали фирмата е имала някога дейност, регистрирана ли е по ДДС и имала ли е служители на трудов договор.

В зависимост от това таксите за закриване на фирма започват от 500 лева, като, разбира се, най-ниска е за тези компании, които не са имали дейност.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм