"Междусистемната газова връзка между България и Гърция е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този обект има и своето огромно значение за постигане на диверсификация на доставките на газ не само за България, но и за Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе и за стабилността на икономическо развитие и за сигурността и независимостта на енергийни доставки".

Румен Радев се среща със собственика на фирмата, която изгражда газовата връзка с Гърция

Румен Радев се среща със собственика на фирмата, която изгражда газовата връзка с Гърция

Posted by Darik.bg on Friday, August 12, 2022

С тези думи президентът Румен Радев даде началото на срещата на „Дондуков” 2 със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща газовата връзка с Гърция и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, предаде БГНЕС.

Защо в газовата връзка с Гърция газ има, а според служебния кабинет няма?

Президентът даде заявка, че българската страна е готова да сътрудничи за бързото пускане в експлоатация на проекта и изрази надежда, че останалите довършителни и строително-монтажните дейности ще бъдат приключени при пълна мобилизация.

Собственикът на "Авакс" Антониос Мидзалис увери българския държавен глава, че от самото начало на проекта от "Авакс" осъзнават важността му и се опитват да дадат най-доброто за успешното му приключване.

Двама министри инспектират интерконектора България-Гърция

"Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може този обект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация", каза той.

Смятам, че ние сме си заслужили доверието, но ако у някого възникват въпроси, ние сме на разположение да отговорим, подчерта Мидзалис и добави: „Ние имаме двугодишен гаранционен период на поддръжка и ще бъдем тук на разположение".

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на "Ай Си Джи Би", заяви от своя страна, че изграждането на интерконектора с Гърция е един от най-големите проекти и го обяви за кауза и на "Ай Си Джи Би", и на България.

Христо Алексиев: Завършването на интерконектора е приоритет № 1

Основните дейности са свършени, но има встъпителни задължителни дейности преди пускането в експлоатация, съобщи тя.

В срещата участват също така служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм