Американският политик Хилари Клинтън празнува 76-ия си рожден ден. Представяме ви 9 интересни факта за влиятелната дама, с които може би не сте запознати: 

Работила във фабрика за риба и искала да стане астронавт: 9 малко известни факта за Хилари КлинтънХилари Клинтън. Снимка: Getty Images

1. Хилари е била привърженик на републиканците

Хилъри Клинтън е била част от млада републиканска група и през 1964 г. е агитирала за кандидата за президент на републиканците Бари Голдуотър. По-късно тя преминава към Демократическата партия през 1968 г.

2. Хилари е част от разследването за импийчмънт на президента Ричард Никсън

Като млад адвокат през 1974 г. Хилари работи за Джон Доар, който е специален съветник на съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ, той отговаря за разследването, обмислящо импийчмънт на Ричард Никсън по време на скандала "Уотъргейт".

3. Хилари е първата жена от Арканзас, която става първа дама на САЩ

Като 44-та Първа дама Хилари Родам Клинтън е първата жена, която е била и Първа дама на щата Арканзас. Съпругът ѝ Бил е и единственият президент на Съединените щати от Арканзас.

Работила във фабрика за риба и искала да стане астронавт: 9 малко известни факта за Хилари КлинтънХилари и Бил Клинтън. Снимка: Getty Images

4. От НАСА са ѝ казали, че "не приемат момичета за астронавти"

В мемоарната си книга от 2003 г. "Жива история" Хилари Клинтън споделя, че около 1961 г. като 14-годишна е написала писмо до космическата агенция НАСА. Изразила е интереса си да стане астронавт, но е получила обратно писмо, в което се казва, че не приемат момичета в програмата си за астронавти, което я е "вбесило".

5. Хилари е работила във фабрика за рибни консерви

Като студентка Хилари Клинтън е работила на няколко места. Според firstladies.org през лятото на 1969 г. тя твърди, че е работила във фабрика за рибни консерви във Валдез, Аляска.

6. Хилари е първата бивша първа дама, избрана за член на Сената на САЩ

Хилари е избрана за член на Сената на Съединените щати през ноември 2000 г., след като между януари 1993 г. и 2001 г. е била първа дама на Съединените щати. По този начин тя става първата жена, заемала и двата поста.

7. Хилари два пъти е включвана в списъка на влиятелните адвокати в Америка

Докато е практикуващ адвокат, Хилари е обявена от National Law Journal за един от 100-те най-влиятелни адвокати в Америка през 1988 и 1991 г. Тя получава тези отличия, докато е и първа дама на Арканзас.

8. По време на президентството на съпруга си Хилари имаше собствен кабинет в Западното крило

Хилари Клинтън е единствената Първа дама, която има офис в Западното крило на Белия дом, като работи в съседство с офисите, в които се помещава висшият персонал на президента Бил Клинтън.

9. Хилари се опитва да прокара здравна реформа по време на президентстването на съпруга си

Президентът Бил Клинтън назначи Хилари за ръководител на работна група, която да ръководи здравната реформа по време на първия му президентски мандат. Хилари става третата първа дама, която свидетелства пред Камарата на представителите, когато през септември 1993 г. се явява пред комисията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за реформата в здравното осигуряване. Законопроектът за здравната реформа обаче така и не е приет, тъй като гласуванията по него са прекратени.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм