Руският президент Владимир Путин посети окупирания украински град Мариупол само няколко дни след като бе обявен за военнопрестъпник, съобщиха от Кремъл.

Руският президент Владимир Путин, заедно с вицепремиера Марат Хуснулин, преминаха с кола по улиците на Мариупол. В същото време движението в града не бе блокирано, държавният глава спокойно караше кола в поток с други коли, става ясно от публикуваните кадри.

Путин с изненадващо посещение в Крим (видео)

Хуснулин от мястото на пътника до шофьора направи на президента импровизирана обиколка, като даде лаконични обяснения през какви обекти минават, какво вече е направено и какво предстои да се направи. Хуснулин обърна внимание на Путин върху напълно възстановеното осветление по пътищата. „Изобщо нямаше осветление“, отбеляза той. Според него пътищата, по които минава маршрутът на руския лидер, „вече са повече или по-малко ремонтирани“. Той показа и нови светофари и озеленени площади.

Вицепремиерът отбеляза още, че в парка край морето има православен храм и джамия, които вече работят. „Обслужванията вървят, всичко е наред“, каза той и показа на Путин къде се планира да се направи удобно спускане до насипа.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

Хуснулин съобщи още, че в момента се обмисля разкриването на нови работни места. "Хората започнаха да се връщат, когато видяха, че тече реставрация. Хората започнаха активно да се връщат просто като цели семейства. Това го виждаме ясно", коментира той.

Вицепремиерът обяви и пускането на градския транспорт. По думите му вече работят 110 автобуса. „Искаме до лятото да пуснем първото трамвайно трасе“, каза той и добави, че самите трамваи са на лице, а линиите се ремонтират. „Тук имаше ли прилична мрежа?“ – попита Путин. „Мрежата беше доста голяма. Тук бяха създадени общо няколко десетки километра“, отговори Хуснулин.

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

От прозореца на колата Путин разгледа Азовския университет, който може да побере до 6000 студенти, и сградата на филхармонията. Путин не се ограничи с външен оглед, а влезе вътре. Там му бяха показани реконструираният централен вход, помещения за съхранение на учебни пособия и актова зала.

Хуснулин разказа и за възстановяването на жилищната инфраструктура. По-специално той благодари на държавния глава за решението за преференциални ипотеки за нови региони. В Мариупол има желаещи да строят, има и желаещи да купуват жилища, отбеляза вицепремиерът. Що се отнася до предприемачите, които искат да отворят магазини на първите етажи, за тях са предвидени мерки за подкрепа: те ще могат да получат безлихвен заем. Отделно Хуснулин отбеляза, че пристанището на Мариупол също има „добра перспектива“.

Китай призова Киев и Москва да възобновят мирните преговори

Преди Мариупол президентът Владимир Путин посети командния пункт в Ростов на Дон, където бе посрещнат от висши руски офицери. Той проведе съвещание и изслуша докладите на началника на Генщаба ген. Валери на Герасимов и други военни ръководители. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм