Външният министър на Китай призова Киев и Москва да възобновят мирните преговори "възможно най-скоро", а Киев заяви, че в разговора е повдигнато и значението на териториалната цялост на Украйна, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Пекин "се надява, че всички страни ще запазят спокойствие, ще проявят сдържаност, ще възобновят мирните преговори възможно най-скоро и ще се върнат на пътя на политическото уреждане", заяви китайският външен министър Цин Ган в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба.

САЩ: Украйна няма време за губене

Разговорът беше първият официален разговор между двамата, откакто китайският външен министър встъпи в длъжност през декември.

"Китай е загрижен, че кризата може да ескалира и да излезе извън контрол", заяви Цин. "Китай се надява Украйна и Русия да запазят надеждата за диалог и преговори", добави той.

Русия конфискува паспортите на своите официални лица, за да не бягат

Китай е критикуван от западните страни, че не е осъдил инвазията на Москва в европейската му съседка, а миналия месец категорично отрече твърденията на САЩ, че обмисля доставки на оръжие в подкрепа на войната с Русия.

Кулеба обобщи разговора на министрите в Туитър, като заяви, че той е включвал обсъждане на "значението на принципа на териториалната цялост", без да дава подробности.

Министерството на икономиката: България изнася оръжие за 50 държави, Украйна не е сред тях

Миналия месец Пекин публикува документ с позиция относно войната на Москва в Украйна, в който призовава за диалог и се опитва да се позиционира като неутрален посредник.

Днес Цин отново изрази подкрепата си за това предложение, като заяви, че Пекин "поддържа обективна и справедлива позиция по украинския въпрос, ангажира се с насърчаването на мирни преговори и призовава международната общност да създаде условия за такива".

Кулеба заяви, че при разговора си с Цин е подчертал значението на предложенията на украинския президент Володимир Зеленски "за прекратяване на агресията и възстановяване на справедливия мир в Украйна". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм