Неделя сутринта, 20 февруари 2022 г.

Само няколко дни по-рано френският президент Еманюел Макрон е посетил столиците на Русия и Украйна в опит за посредничесто и предотвратяване на това, което се превърна в най-мащабното разгръщане на военни действия на територията на Европа от края на Втората светова война насам.

Telegram в Русия: 8 от 10 канала подкрепят войната

Четиримата членове от дипломатическия екип на Елисейския дворец следят дистанционно телефонната централа на своя "шеф", пише френското издание "Фигаро".

Това е един от последните разговори между Владимир Путин и Еманюел Макрон преди началото на руската офанзива в Украйна.

Русия наложи санкции на съпругата и дъщерята на Джо Байдън

9-минутният разговор ще бъде излъчен на 30 юни в документалния филм режисиран от журналиста Ги Лагаш „Президент, Европа и война“.

Филмовата лента разкрива дипломатическото задкулисие на последните шест месеца в Елисейския дворец, посочва още "Фигаро" и публива пълния текст на разговора между господаря на Кремъл и френския държавен глава (превод на bTV, редакция на Darik.bg):

Руски хакери с ултиматум към Литва: Имате 48 часа да деблокирате Калининград

Еманюел Макрон:

След последния ни разговор, напрежението продължава да расте. Знаете моето желание и решителност да продължим диалога. Искам да ми кажете вие как разчитате тази ситуация и да ми кажете директно – какви са вашите намерения.

След това нека се опитаме да намерим още положителни стъпки.

Владимир Путин:

Какво мога да ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлер Шолц ми казахте, че Зеленски е готов за действие. Че е подготвен да въведе Минските споразумения. Той ви лъже. Не знам дали чухте изявлението му вчера, че Украйна трябва да има достъп до ядрени оръжия.

(дипломатически съветник Еманюел Бон: не е така, както и да е)

Също така чух как коментирате Минските споразумения на пресконференция в Киев на 8 февруари. Казвате, че те трябва да бъдат ревизирани, за да бъдат, цитирам, „приложими“.

Град Кременчук обяви траур за жертвите поразени от руската ракета

(съветниците на Еманюел Макрон: „Не е вярно, не е казал това“, „Ще му кажа да не навлиза в по-детайлна дискусия по темата“)

Еманюел Макрон:

Владимир, като за начало, никога не съм казвал, че Минските споразумения трябва да бъдат ревизирани. Не съм казвал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж.

Казах, че трябва да бъдат приложени, да бъдат уважавани. Това е различно от казаното от вас.

Владимир Путин:

Слушай, Еманюел, не разбирам какъв ти е проблемът със сепаратистите. Те поне направиха всичко необходимо, за да има конструктивен диалог с властта на Украйна.

Еманюел Макрон:

С уважение към казаното от теб, Владимир, имам няколко коментара: Първо, Минските споразумения са диалог за теб и си в правото си. В този смисъл, не може да очакваме базата за каквато и да е дискусия да бъде текст предложен от сепаратистите.

Русия отвори сметка за дарения за „специалната операция“

Също така когато твоят преговарящ се опита да накара украинците да обсъждат тези текстове от сепаратистите, той не се отнася с уважение към Минските споразумения. Няма сепаратистите да правят предложения за украинските закони!

Владимир Путин:

Разбира се, имаме тотално различно схващане за ситуацията. По време на последната ни среща ти припомних, и даже ти прочетох, параграфи 9, 11 и 12 от Минските споразумения.

Еманюел Макрон:

Имам ги пред мен! Много хубаво са написани от правителството на Украйна.

Параграф 9 предлага да се водят разговори с Донецка и Луганска области, както е заложено в договора. Именно това предлагаме и ние. Не знам твоят адвокат къде е учил право. Гледам тези текстове и се опитвам да ги прилагам! И не знам кой юрист може да ти каже, че в суверенна държава, законите могат да се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти.

Шолц: Връщане към предишните отношения с Русия е невъзможно

Владимир Путин (раздразнен):

Това не е демократично избрано правителство. Те дойдоха на власт с преврат, имаше хора, които бяха изгорени живи. Това беше кървава баня и Зеленски е отговорен за това.

Слушай ме много внимателно: принципът на диалога е да вземеш предвид мнението на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричаш, ги предадоха на украинските власти, но не получават никакъв отговор. Къде е диалогът?

Еманюел Макрон:

Но както ти казах, не ни пука какво предлагат сепаратистите. Това, което искаме от тях е да достигнат до консенсус с украинците и всичко трябва да бъде направено според закона. Това, което току що каза, хвърля съмнение върху разбирането ти за Минските споразумения, щом смяташ, че си имаш работа с нелегални и терористични власти. (визира украинските)

Владимир Путин:

Слушай ме (много изнервен). Чуваш ли ме добре? Казвам ти пак, сепаратистите реагираха на предложенията на украинските власти. Те отговориха, но от украинска страна нямаше продължение.

Ди Велт: Путин готви нов суровинен капан за Запада

Еманюел Макрон:

Добре. Това, което ти предлагам е да организираме среща с всички заинтересовани страни, за да можем да продължим напред. Утре ще помоля това да бъде свършено.

Но през последните два дни сепаратистите не искаха да участват в дискусиите.

Веднага ще поискам това от Зеленски. Съгласни ли сме с това? Ако сме, действаме и правим среща утре.

Владимир Путин:

За да се съглася, след като ти затворя, трябва да прочета веднага тези предложения. От самото начало обаче трябваше да се окаже натиск върху украинците, но никой не искаше да го направи.

Еманюел Макрон:

Знаеш, че ще направя всичко възможно да ги натисна.

Русия е в дефолт по външния си дълг за първи път от 1918 година

Владимир Путин:

Знам, но за жалост няма ефект.

Еманюел Макрон:

Трябва да ми помогнеш малко. Ситуацията е много напрегната.

Наистина се обадих на Зеленски вчера с молба да се успокои. Ще му кажа пак – да успокои всички, да се успокоят в социалните мрежи, да успокоят и военните в Украйна. Но също така смятам, че ти трябва да се обадиш, за да се успокоят украинските военни части. Имаше много бомбардировки вчера. Ако искаме да дадем шанс на диалога, трябва да успокоим нещата в региона. Как виждаш развитието на военните обучения там?

Владимир Путин:

Обученията продължават по план.

Еманюел Макрон:

Значи, ще приключат тази вечер, така ли?

Владимир Путин:

Да, вероятно тази вечер, но определено ще оставим военно присъствие на границата докато положението в Донбас не се успокои. Дискусията ще бъде извършена след консултация с министерството на отбраната и министерството на външните работи.

ООН: Войната в Украйна може да стимулира производството на наркотици

Еманюел Макрон:

Добре, Владимир. Казвам ти съвсем честно, за мен е изключително важно да върнем тази дискусия в правилната рамка и да избегнем напрежението. Това, което е много важно за мен и те моля за това е да държиш ситуацията под контрол. Това е първата точка. Разчитам на теб. Не се поддавай на никакви провокации през следващите часове и дни.

Искам да отправя две много конкретни предложения към теб. Първо, да организираме среща през следващите дни в Женева с теб и президента Джо Байдън. Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали да ти отправя това предложение. Президентът Байдън също разсъждава върху начините за деескалация на ситуацията. Кажи ми датата, която те устройва.

Владимир Путин:

Благодаря ти, Еманюел. Винаги е голямо удоволствие и чест да разговарям с европейските си колеги, както и с тези от Съединените щати. И винаги ми е много приятно да говоря с теб, защото си имаме доверие. Тъй че, Еманюел, аз ти предлагам да обърнем нещата. Първо, ти трябва да подготвиш тази среща предварително. 

Едва след това ще можем да разговаряме, защото ако отидем ей така, да говорим за всичко и за нищо, накрая пак ще бъдем виновни за това.

Еманюел Макрон:

Но можем ли да си кажем с теб днес, че след тази дискусия, сме се съгласили за това? Искам да изясня този въпрос с теб. Искам ясен отговор от теб. Искам среща лице в лице между теб и американците. Тогава ще поканим и европейците, окей?

Джонсън предупреди Макрон да не опитва да реши конфликта в Украйна „сега“

Владимир Путин:

Това предложение си заслужава да се обмисли, но ако искаш да бъде добре съгласувано, ти предлагам да помолиш съветниците си да се чуят с моите. Но принципно съм съгласен.

Еманюел Макрон:

Добре, потвърждаваш, че си съгласен. Предлагам нашите екипи да се опитат да направят общ текст, нещо като прессъобщение, което да пуснем след този разговор.

Владимир Путин:

Честно да ти кажа, исках да играя хокей на лед, но съм тук в залата и си говоря с теб, преди да започна да тренирам. Ще се обадя на съветниците си.

Еманюел Макрон:

Както и да е, благодаря ти, Владимир. Ще държим връзка. Обади ми се веднага, ако изникне нещо.

Владимир Путин (на френски):

Благодаря ви, г-н президент.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм