Войната в Украйна би могла да доведе до разцвет на незаконното производство на наркотици, а бъдещето на пазара на опиум зависи от съдбата на обхванатия от криза Афганистан, предупреди ООН, съобщава БГНЕС.

Кулеба призова за нови санкции срещу Русия заради ударите в Киев

Предишният опит от Близкия изток и Югоизточна Азия показва, че конфликтните зони могат да действат като "магнит" за производство на синтетични наркотици, които могат да се произвеждат навсякъде, заяви Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) в годишния си доклад.

"Този ефект може да бъде по-силен, когато зоната на конфликта е в близост до големи потребителски пазари", твърдят от службата.

Службата на ООН за наркотиците и престъпността заяви, че броят на ликвидираните лаборатории за производство на амфетамин в Украйна е нараснал от 17 през 2019 г. на 79 през 2020 г., което е най-големият брой на ликвидирани лаборатории, докладвани в която и да е друга държава през 2020 г.

"Капацитетът на Украйна за производство на синтетични наркотици може да нарасне с продължаването на войната", добави той.

Шарл Мишел обвини Русия за световната продоволствена криза

"Няма полиция, която да обикаля и да спира такива лаборатории в зоните на конфликти", заяви експертът от СНПООН Анджела Ме пред АФП.

В доклада се отбелязва, че конфликтът може да промени и наруши маршрутите за трафик на наркотици, като се предполага, че трафикът в Украйна е намалял от началото на 2022 г.

"Ситуацията в Афганистан - който е произвел 86% от световния опиум през 2021 г. - ще определи развитието на пазара на опиати", се казва още в доклада на ООН.

Хуманитарната криза в страната може да стимулира незаконното отглеждане на опиумен мак, дори след като през април талибанските власти забраниха тази практика.

"Промените в производството на опиум в Афганистан ще се отразят на пазарите на опиати в почти всички региони на света", се казва в доклада на ООН.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм