Една трета (35 %) от анкетираните в проучването на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) вярват в геоцентричната световна система, според която Слънцето се върти около Земята, предаде БГНЕС. 

61% не са съгласни с това твърдение. Резултатите от анкетата бяха публикувани на уебсайта на центъра.

НАСА показа снимки от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

"Въпреки развитието на образованието и наличието на всякакви знания, една трета от руснаците продължават да се заблуждават по отношение на такова основно твърдение за света като структурата на Слънчевата система. Всеки трети руснак е убеден, че Слънцето се върти около Земята (35%). За 15 години този показател се е увеличил със 7 пункта.

"В същото време само 12% са съгласни, че Земята прави едно завъртане около Слънцето за един месец (през 2007 г. - 14%; през 2011 г. - 20%)", се казва в изявлението.

Китай планира да отиде на Луната, Марс и много по-далеч

Всеки пети респондент (21%) е съгласен с твърдението, че първобитните хора са могли да се разхождат до динозаврите.

44% смятат също, че ГМО храните могат да причинят рак, а една трета (32%) - че генетично модифицираните храни могат да помогнат за преодоляване на глада в световен мащаб.

Проучването показа нивото на научна грамотност на руснаците: 21% - ниско ниво (2 или по-малко верни отговора на въпроси за основни научни твърдения), 44% - средно ниво (3-4 верни отговора), 35% - високо ниво (5-6 верни отговора).

Отбелязва се, че руснаците с ниско ниво на научна грамотност се отличават с по-възрастна възраст, страст към гледане на телевизия, живот в провинцията и средно или по-ниско образование.

Близо една трета от българите имат положителна оценка за Путин, сочи международно проучване

Процентът на руснаците със средно ниво на научна грамотност е по-висок сред тези, които имат средно специално образование и са на възраст над 45 години, както и сред живеещите в малки общини с население под 100 хиляди души.

Групата с високо ниво на научна грамотност се характеризира с млада възраст, използване на интернет, висше образование и пребиваване в Москва и Санкт Петербург.

"Резултатите от проучването показват, че сред руснаците преобладават средни и ниски нива на научна грамотност. Ситуацията е същата в много страни по света: антинаучните нагласи постоянно пречат не само на образованието, но и, както се вижда напоследък, на антипандемичните мерки, ваксинацията и т.н. Логично, първата стъпка в борбата с ниската грамотност би трябвало да бъде хората, които разпространяват псевдонаучни мнения, да признаят, че нивото на техните знания е ниско и недостатъчно. Но това е почти невъзможно: колкото по-малко грамотни са хората, толкова по-убедени са, че знаят всичко, и не са склонни да мислят критично", коментира резултатите от проучването Анна Кулешова, ръководител на отдел "Издателски програми" във ВЦИОМ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм