Близо половината от запитаните в България, Унгария и Словакия все още не гледат на Русия като страна, която е най-отговорна за войната в Украйна, показва ново проучване на базирания в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC.

Институтът GLOBSEC редовно провежда сравнителни проучвания на общественото мнение в девет страни от Централна и Източна Европа. Тази година въпросите бяха насочени към Украйна, цитира резултатите от изследването Euractive.

Проучването е проведено в края на март и април, повече от месец след инвазията на Русия. 

GLOBSEC Trends 2022

Един от въпросите гласи „Кой според вас е отговорен за войната в Украйна”?

Само 51% от словаците, 50% от българите и 48% от унгарците смятат Русия за отговорна.

Как се отнасят в Украйна към поддръжниците на Путин? (видео)

Тези цифри са много по-ниски от резултатите в други страни от Централна и Източна Европа, включително от следващата по ред Латвия, където 61% от респондентите обвиняват Кремъл за инвазията в Украйна. За разлика от България, Унгария и Словакия обаче, в Латвия има голямо руско малцинство (25%).„Западът, който провокира Русия”, отговарят 28% от запитаните в Словакия, 26% в България и 18% в Унгария на въпроса за отговорността за войната.

Проучване на ЕК: Българите изпитват най-слабо съчувствие към украинците

В Унгария пък най-много от анкетираните (18%) са избрали „Украйна, която потиска рускоговорящата част от населението“ като свой отговор.

България проявява най-малко евроатлантическа ориентация сред изследвани страни, се посочва в доклада на GLOBALSEC.Страната ни е единствената от изследваните, където подкрепата за напускането на НАТО се е увеличила през последната година (38% от анкетираните в България искат да напуснат НАТО).

GLOBSEC Trends 2022

Авторите на изследването посочват, че освен със сравнително високия процент на опозиция към Алианса, но и спада на подкрепата за членството във военния съюз, откроява страната ни на фона на региона, включително предвид тенденциите, които се наблюдават в традиционно неутрални страни като Швеция и Финландия, където подкрепата за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна се покачи рязко.

„България подкрепя Украйна“ иска оставката на Константинова

Въпреки руската инвазия в Украйна, 57% от българите все още не възприемат Русия като заплаха за сигурността на страната, а 30% я смятат за най-важния стратегически партньор.

GLOBSEC Trends 2022

Еманюел Макрон стои като единствения от световните лидери, който е гледано благосклонно от мнозинството българи (60% одобрение).

Българите остават уязвими към конспирации, пишат в доклада на GLOBALSEC – 54% от анкетираните, средноаритметично, вярват на три конспиративни теории относно демокрацията

Проучването показва, че 70% от българите биха гласували за оставането в ЕС, ако се проведе референдум относно членството на България в Съюза.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм