Непосредствено преди обявеното за тази сутрин видеообръщение на президента на Украйна Володимир Зеленски към австрийските депутати, пред сградата парламента се събраха протестиращи с плакати с призиви за неутралитет. Виждат се дори развети руски знамена, съобщава сайтът „ое24”, цитиран от БГНЕС.

Австрийската Партия на свободата също организира протест, но още не е известно как ще изглежда той. Председателят на парламента Соботка предварително подчерта, че няма да приеме "словесни нападки".

Киев призовава руснаците да не осиновяват „откраднатите“ деца на Украйна

Очаква се протестът да остане без последствия, тъй като Зеленски се изказва преди началото на заседанието и нарушенията на реда и други подобни действия не попадат в обхвата на процедурния правилник.

Зеленски не е поканен само в България и Унгария

След началото на войната Зеленски беше поканен да направи обръщение пред парламентите на почти всички 27 държави-членки на ЕС. Изключение прави България, която се намира в продължителна криза и в неделя ще избира за пети път в рамките на две години парламент. 

„Дискредитиране на руската армия“: 2 години затвор за бащата, чиято дъщеря бе отнета заради антивоенна рисунка

В София проруските партии попречиха на подобна инициатива с аргумента, че българският парламент трябва първо да избере правителство. В Унгария, която се смята за проруска, Зеленски също не беше поканен да произнесе реч пред парламента, коментира изданието.

В Австрия инициативата от март предходната година да бъде поканен Зеленски да направи видеообръщение се провали поради съпротивата на Партията на свободата. Председателят на Националния съвет Волфганг Соботка беше готов да покани украинския президент, но заяви пред АПА, че това зависи от постигането на споразумение между парламентарните групи.

Димитър Стоянов: Български войник няма да стъпи в Украйна

Вместо Зеленски в средата на юни в парламента се появи лично председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук. Във Виена преди началото на заседанието на Националния съвет Стефанчук призова за сближаването на страната си с ЕС. Малко по-късно на срещата на върха на ЕС Украйна наистина получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм