Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова руснаците да не осиновяват деца, които според нея са били "откраднати" в Украйна по време на войната и депортирани в Русия, предаде Sky News.

Войната, която Русия води срещу своя съсед от 13 месеца, доведе до разселване на милиони хора, включително семейства и деца. Реалният брой деца, които са били принудително депортирани в Русия, е невъзможно да се установи.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест по-рано през март срещу руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, като ги обвини във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна.

Верещук каза в приложението за съобщения Telegram, че сираците са били „откраднати в Украйна“ и се твърди, че са дадени за осиновяване в Русия.

Деца от Мариупол благодарят и прегръщат „освободителите“ пред многохилядна публика в Москва

Настоятелно препоръчвам на руските граждани да не осиновяват украински сираци, които са били незаконно изведени от временно окупираните територии на Украйна“, каза Верещук, отговаряща за социалните въпроси.

"Още веднъж напомням на всички руски така наречени „осиновители“ и „настойници“: рано или късно ще трябва да отговорите".

Според Министерството на интеграцията на окупираните територии на Украйна, 19 514 украински деца в момента се считат за незаконно депортирани.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

Русия крие за програмата, по която е довела хиляди украински деца в Русия, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта.

По-голямата част от движението на възрастни и деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива, за да си върне окупираните територии на изток и юг в края на август.

Министерството на отбраната на Русия заяви в средата на август, че дотогава в Русия са били докарани 3,5 милиона души, включително повече от половин милион деца.

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Съединените щати заявиха през юли, че Русия е "насилствено депортирала" 260 000 деца от домовете им в Русия.

Руската агенция ТАСС цитира Виталий Ганчев, назначен в Москва служител на окупираните от Русия части на Харковска област, който каза във вторник, че група деца от региона са били изпратени в Русия миналата година със съгласието на техните родители или настойници.

"Децата са настанени при отлични условия, осигурени са с всичко необходимо. И ние ще продължим да се грижим за тях, докато родителите им се върнат", каза още Ганчев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм