Протестът „Да спрем войната по пътищата“ затвори за около половин час пътя на изхода от Хасково към Димитровград до бившата автошкола. Сред исканията на родителите, чиито деца са станали жертви на катастрофи, са по-тежки наказания за причинена смърт на пътя и спешни промени в законодателството. Над 100 души се събраха за протеста и блокираха движението, като заеха пешеходните пътеки в двете платна.


Ясен Бозуков, бащата на 23-годишния Йордан, загинал при катастрофа на пътя Хасково-Димитровград в края на март призова политици и експерти да променят законът така, че да има справедливост за невинните жертви. И до днес не е ясно защо виновният шофьор бе пуснат от ареста само няколко часа по-късно и още същия ден е преминал в Турция, а срещу него все още няма повдигнато обвинение и се чакат експертизи. Убиецът на сина ни се разхожда на свобода в Турция, а ние се борим за елементарните си права и да защитим другите деца от такива джигити на пътя, коментира той.


По-малкият брат на Йордан- Румен Бозуков признава, че отскоро също е шофьор и когато седне зад волана винаги мисли за едно и също нещо. Младежът се надява на справедливо наказание за шофьора, причинил катастрофата, отнела по-големия му брат.


Справедливост иска и семейството на 18-годишния Ангел Морунов, загинал през лятото на 2020 година край Любимец. Той се е ударил с мотопед през нощта в спрян на пътя микробус. Шофьорът му е получил 3-годишна условна присъда от хасковския съд, като едва преди дни Апелативният съд в Пловдив е отнел шофьорската му книжка, разказа бабата на момчето Тонка Стоянова. И коментира, че преди трагичния инцидент с Ангел същият шофьор, завършил едва трети клас, имал 61 акта и още 26 след него, като само преди 20 дни за един ден в три града са му съставени 3 акта. Това за вас нормално ли е?, попита жената. И бе категорична, както и семейството на Дани, че за причинена смърт на пътя не е справедливо да има условни присъди.


С минута мълчание и на колене участниците в протеста почетоха паметта на невинните жертви на пътни инциденти. И призоваха политиците да чуят исканията на родителите и близките им.


Протестът в Хасково бе охраняван от полиция, като униформените регулираха трафика и отклоняваха автомобилите по алтернативни маршрути, така че не се образуваха колони от чакащи коли.