Без мед, конфитюр и мармалад, а млякото трябва да е без подсладители, оцветители и консерванти. Това са само част от промените в менюто децата от яслените групи в детските градини. Проектът за изменения на Наредбата за здравословното хранене на деца от 0 до 3 г. е на етап обществено обсъждане и се подготвя от Министерството на здравеопазването. 

Менюто се планира от четирима души и се изпълнява с точност до грам по рецептурник, разказва бТВ в репортаж по темата.

Когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст, се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество, е заложено в проекта на наредбата.

Новите промени предвиждат още и ограничаване на консервантите в менюто на ясленичетата. Млякото и млечните продукти трябва да са от истинско мляко и с по-високо съдържание на мазнини, както и с минимално количество захар или подсладители. 

Яйцата да са от най-високия клас „А“, а телешкото да е преобладаващият вид месо в менюто, предвиждат промените в менюто на яслите. 

В тв ефира педиатърът д-р Емилия Димитрова изрази позитивно мнение към проекта за промени в рецептурника заради превенцията от ранно затлъстяване. 

„Ние трябва да се стремим към намаляване на тези вредни продукти в храненето на децата, ако искаме да имаме здраво поколение. Защото затлъстяването води след себе си – особено в детската възраст, много тежки заболявания, които са социално значими“, коментира педиатърът.