Окръжната прокуратура в Благоевград ръководи досъдебно производство относно инцидент с хеликоптер край с. Гърмен, при който пилотът на летателното средство е загинал, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Във връзка с инцидента е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 123  ал. 1 от Наказателния кодекс – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

В хода на първоначално проведените следствени действия е установено, че пилотът на летателния апарат е изпълнявал въздушно пръскане на горски територии край с. Гърмен. След като е приключил на 21 септември т.г. дейностите, за които е бил ангажиран, пилотът на хеликоптера е излетял около 7:30 часа на 22 септември т.г. от стадиона на с. Гърмен при намалена видимост (гъста мъгла), за да се прибере в базата на фирмата.

На 22 септември т.г. в 12:50 часа в Районното управление - Гоце Делчев е получен сигнал за излетял хеликоптер от стадиона на с. Гърмен, общ. Гърмен, област Благоевград, с дестинация до с. Цалапица, област Пловдив. Към момента на подаване на сигнала хеликоптерът и пилотът са в неизвестност.

В хода на издирвателните мероприятия в 19:20 часа на 22 септември т.г. хеликоптерът е установен в местността "Голек", в  землището на с. Гърмен, в гориста, трудно достъпна пресечена местност, отстояща на около 1,5 км от самото село. Установено е и тялото на загиналия пилот.

Уведомен е дежурен окръжен прокурор при Окръжна прокуратура-Благоевград и е образувано производство с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествие.

Извършен е и повторен оглед. Процесулано-следствените действия продължават с разпити на свидетели, като ще бъдат назначени и необходимите експертизи за установяване на причините за инцидента. Работи се по всички възможни версии, посочват още от прокуратурата.

Работи се по три основни версии, каза по-рано днес Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“. Най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета - може би гъста димка, мъгла или ниска облачност, обясни той. „Втората вероятна причина за това е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането“, каза Христов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм