Работи се по три основни версии за инцидент с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилотът, каза пред bTV Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“. 

Най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката, във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета - може би гъста димка, мъгла или ниска облачност, обясни той. „Втората вероятна причина за това е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането“, каза Христо Христов.

Той отбеляза, че повече информация по случая ще има след като се направи пълен оглед на мястото и се види къде са разположени отломките от хеликоптера и къде се намира тялото на пилота. „Може би ударът не е бил рязък, над храсти и дървета, затова и системата за идентификация на мястото не е сработила. Това е създало трудности при откриването на авариралото средство“, обясни Христо Христов. 

Този тип летателни средства нямат черна кутия, припомни той. Всяка хипотеза трябва да докажем или да отречем на база на фактите, на останките, които ще намерим и на останалите прибори на самата машина, посочи Христов. По думите му машината е излетяла от стадиона на село Гърмен и след излитането – три четири минути, изчезва от системата за наблюдение на самата фирма за наблюдение на техните хеликоптери и самолети. 

Припомняме, че хеликоптерът от гражданската авиация е пръскал срещу вредители. Той е излетял от село Гърмен вчера, за да се прибере в базата в Пловдив, след което е загубена връзка с него. В акцията по издирването се включи и вертолет „Кугар“ от Военновъздушните сили. 

Хеликоптерът и тялото на загиналия пилот са открити снощи в пропаст, дълбока около 50 метра, близо до село Гърмен.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм