Най-вероятната причина за инцидента с падналия край Гърмен селскостопански хеликоптер са тежките метеорологични условия и гъстата мъгла, която е довела до временна загуба на ориентация. Все още обаче тече разследване.

Тепърва специализирана тежка техника ще събира множеството отломки на летателната машина, които са разпръснати на 70 метра.

„Втората вероятна причина за това е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането“, обясни по-рано за възможните версии Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“.

Той отбеляза, че повече информация по случая ще има след като се направи пълен оглед на мястото и се види къде са разположени отломките от хеликоптера и къде се намира тялото на пилота. „Може би ударът не е бил рязък, над храсти и дървета, затова и системата за идентификация на мястото не е сработила. Това е създало трудности при откриването на авариралото средство“, обясни Христо Христов. 

Този тип летателни средства нямат черна кутия, припомни той. Всяка хипотеза трябва да докажем или да отречем на база на фактите, на останките, които ще намерим и на останалите прибори на самата машина, посочи Христов. По думите му машината е излетяла от стадиона на село Гърмен и след излитането – три четири минути, изчезва от системата за наблюдение на самата фирма за наблюдение на техните хеликоптери и самолети. 

Припомняме, че хеликоптерът от гражданската авиация е пръскал срещу вредители. Той е излетял от село Гърмен в петък, за да се прибере в базата в Пловдив, след което е загубена връзка с него. В акцията по издирването се включи и вертолет „Кугар“ от Военновъздушните сили. 

Хеликоптерът и тялото на загиналия пилот са открити снощи в пропаст, дълбока около 50 метра, близо до село Гърмен.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм