Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев. Масата на взривното вещество е 2,5 кг, показва комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Това заяви на брифинг заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев. По думите му веществото не се произвежда в България. Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител, добави той.

"Експертизата, която е назначена, е приключила. Като в нея не са дадени отговори на някои въпроси. Става въпрос за бризантно вещество, което е вторично взривно, разпръскващо се вещество. Не е отговорено на въпроса на експертизата би ли могло да се взриви автомобилът с това вещество, което ще наложи да се прави повторна експертиза с компютърни модулации", подчерта градският прокурор на София Илияна Кирилова.

"Експертизата, която е постановена още на 2 май - ден след взрива, е комплексна химическа и взриво-техническа експертиза. Предоставени са 23 обекта за изследване на вещите лица, които са били иззети по време на огледа на местопроизшествието. На 8 декември експертизата е изготвена от 6 вещи лица. Отговорът им е, че използваното взривно вещество е бризантно, което е с тривиално наименование нитропента. Същото е било поставено в самоделно взривно устройство, което е активирано посредством електрически импулс. Предстои назначаване на допълнителна експертиза, за да може да се установи дали това взривно вещество и това самоделно взривно устройство са имали възможността да окажат някакви щети върху автомобила и да взривят автомобила, в който е бил бившият главен прокурор Иван Гешев", посочи заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Той посочи, че количеството взривно вещество е около 2,5 килограма.

Веществото не се произвежда в България. Ще се проверява дали е взето и внесено легално.

В хода на разследването са разпитани охранителите, преминаващи , близки и познати на Гешев, както и други свидетели, подчертаха от прокуратурата.

На 1 май 2023 г. взрив избухна в на пътя до автомобила на тогавашния главния прокурор Иван Гешев. Това стана, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм