Няма установени данни за събиране на лични карти за купуване на гласове за предстоящите извънредни избори на 2 април в ромската махала на Девин. Това е установила проверката на прокуратурата, информира Станчо Станчев- говорител на Окръжна прокуратура – Смолян.

Проверката е приключена. Установява се откъс в момента за извършено престъпление по чл.167, ал.3, свързано с изборните права. Установено е, че картите не са събирани за тази цел и не се касае за 180 документа за самоличност , а за 25 и са на хора, които искат да правят подписка до кмета, с която да желаят изселването на друго семейство, с което е възникнал скандал дни преди това“, коментира Станчев.

На 24 март 2023 г., Районна прокуратура-Смолян се самосезира и разпореди проверка след излъчен телевизионен репортаж и публикация в информационен сайт на журналистически материал, в които се съобщаваше, че представител на фамилия в гр. Девин е показал плик, в който били събрани множество чужди документи за самоличност на български граждани. Тогава се появиха твърдения от каращите се роми в Девин, че документите се събират за евентуално купуване на гласове.

Припомняме ви, че именно в ромската махала на родопския град възникна скандал между два рода миналата сряда вечерта, който в последствие прерасна и в сбиване. Бяха арестувани 8 души, а напрежението в квартала не стихваше дни наред. По първоначални данни, всичко е започнало със заплахи в социалните мрежи, след което избухнало и мелето. При него бяха ранени леко 7 души, като пострадаха и няколко леки автомобила.