Софийската градска прокуратура няма нищо против освобождаването на бизнесмена Васил Божков срещу гаранция, но настоява размерът да е половин милион лева, съобщи БТА. Преди няколко дни градският съд определи гаранцията на Божков  да е 130 000 лева по т.нар. хазартно дело, но прокуратурата е протестирала размера. 

Жалба срещу решението на градския съд има и от адвокатите на бизнесмена, които смятат, че той трябва да получи свободата си без мярка за неотклонение, съобщават от БТА. 

Решението ще вземе Софийският апелативен съд тази седмица.

На 7 май Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков срещу парична гаранция. Причината - минали са осем месеца от задържането му, припомня БТА.

Припомняме, че бившият хазартен бос е обвиняем по три дела – за неплащане на хазартни такси, за подбудителство към убийства и за незаконно държане на културно-исторически ценности.

Непосредствено след като прокуратурата повдигна обвинения на бизнесмена през 2020 г., той се оказа в неизвестност и даваше интервюта за българските медиите от екзотична дестинация. Впоследствие властите разкриха местонахождението му - Дубай и задействаха процедура по екстрадиция.

Повече от 3 години Божков беше извън България, а през август 2023 г. изненадващо се завърна и бе задържан. След като бе пуснат под домашен арест той регистрира политическия си “Център” за предстоящите парламентарни и европейски избори.