Съдът отмени домашния арест на Васил Божков. Обвиняемият получи нова, по-лека мярка - парична гаранция от 130 000 лв.

Магистратите прецениха, че вече няма риск Божков да се укрие или да повлияе на разследването.

Мярката няма нищо общо с изборите, заяви Божков пред медиите на излизане от съдебната зала.

„Искам промяната заради това, че неоснователно стоях под арест осем месеца. Заради това, че Кънев (наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев - бел. ред.) търсеше само пари и имущество, той не разследваше престъпления“. 

"По делото за антиките, той (бел.ред. - прокурор Кънев) предлага българско национално културно-историческо наследство на съседните държави, с писма до съседните държави и Италия:

"Елате и каквото си познаете си го вземете", включително и Северна Македония. Раздава го", коментира Божков. 

След произнасянето на съда Васил Божков се насочи към ЦИК, където регистрира политическия си “Център” за предстоящите парламентарни и европейски избори.

Той самият води листата в 25 МИР, където водач на от ГЕРБ е Бойко Борисов.

Божков заяви, че  иска да се изправи на дебат срещу лидера на ГЕРБ. 

Припомняме, че бившият хазартен бос е обвиняем по три дела – за неплащане на хазартни такси, за подбудителство към убийства и за незаконно държане на културно-исторически ценности.

Непосредствено след като прокуратурата повдигна обвинения на бизнесмена през 2020 г., той се оказа в неизвестност и даваше интервюта за българските медиите от екзотична дестинация. Впоследствие властите разкриха местонахождението му - Дубай и задействаха процедура по екстрадиция.

Повече от 3 години Божков беше извън България, а през август 2023 г. изненадващо се завърна и до момента пребиваваше под домашен арест