Хората винаги си мислят, че е много важно имунитетът им да е силен. Това не е точно така, защото е важно имунитетът да е балансиран. Силният имунитет невинаги е нещо хубаво, а понякога представлява и потенциална опасност. Това заяви пред Дарик радио проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лаборатория по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

В предаването "Най-добрите лекари" той обясни, че имуностимулантите могат да засилят това, което се нарича автореактивност, тоест – имунната система да се обърне срещу собствените си структури. Проблемът е, че никой не знае дали в неговия организъм има условия за автореактивност и автоимунитет.

„Трябва да си изследваме имунитета и да го засилваме, ако има необходимост,” категоричен е проф. Кюркчиев. По неговите думи при пандемията много хора са решили, че разбират от имунна система и са придобили завидни познания в областта.

„Имунната система, ако направя едно милитаристично сравнение, представлява една армия, която поддържа независимостта на собствената си държава. Тя има различни отдели – разузнаване, бойни едицини и специални части – това е най-лесният пример за разбиране. Тази армия трябва да воюва с чуждите и опасните нашественици. В някои случаи обаче тя се обръща срещу собствената си държава и тогава говорим за автоимунитет, с който основно се занимаваме,” подчерта медикът.

Проф. Доброслав Кюркчиев е категоричен – за концепциите, които целят засилване на имунната система с цената на всичко, трябва да се говори. Проблемът е, че за тях не се говори нито в България, нито по света.

Чуйте: