Специалности, които отварят врати към професиите на бъдещето и съвременните изисквания на пазара, влизат в богатото портфолио на престижния бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Сред новите предложения за академичната 2022/23 година са три магистърски и една бакалавърска програми. Те се реализират, чрез безвъзмездна финансова помощ по процедура „Модернизация на висшите училища“ в рамките на ОП за наука, образование и интелигентен растеж.

Как науката да достига до младите в университет „Проф. Асен Златаров“

„Обучението в „Зелени технологии“, „Химия на бъдещето“, „Иновации и технологии в обучението по математика и информационни технологии“ и „Интелигентни системи за дома, офиса и медицината” се осъществява съвместно със Софийски университет, Технически университет – Варна и с Химико-технологичен и металургичен университет.  Така университетите успешно модернизират предлагания от тях образователен продукт. Създават се нови специалности, внедряват се  дигитални и облачни технологии в учебния процес и се повишава квалификацията на преподаватели, студенти, докторанти и изследователи.

Бакалавърската програма е особено интересна и дава добри перспективи, защото е свързана с тема изключително актуална днес и в бъдеще – зелените технологии“.

Това сподели пред Дарик, ректорът на университета, проф. д-р  Магдалена Миткова.

Над 60 възможности в над 60 специалности 

По думите й, не само новите програми отварят възможности за младите хора. Най-големият държавен университет в Югоизточна България дава шанс за реализация във всички сфери. Първенството по наплив на студенти обаче все още държи специалността „Педагогика“.

„Голям интерес наблюдаваме към медицинските направления, към химическите специалности, както и към психологията. Трайно привлекателна за младите хора е „Компютърни системи и технологии“, както и „Софтуерно инженерство“. Но не мога да не отчета и един любопитен факт – завръщането към техническите специалности, което е свързано и с техния възход на пазара на труда“, коментира още проф. д-р Миткова.

Тя сподели с гордост, че от есента на 2022 „Медицинския факултет“ вече ще има студенти четвъртокурсници, за които с клиничните дисциплини започва практическото обучение в отделенията на университетските болници. Проф. д-р Миткова изрази надежда за висока акредитационна оценка и възможност в следващите години, факултетът да има повече свободни места за прием. Успоредно с това обаче броят на асистентите също се увеличава, а преподавателите придобиват все по-висока степен.

Привличат се нови академични авторитети.

Според ректорът на световно признатия бургаски университет, няма как едно доказано висше учебно заведение да не се гордее с авторитетът и традициите си, но успоредно с тях настъпва уверено към иновациите. „За да предложим на нашите студенти качествено образование, престиж и бъдеще".

Цялото интервю с проф. д-р Магдалена Миткова, чуйте в звуковия файл:

Желаещите да разберат повече за специалностите, да се запишат или да кандидатстват онлайн, могат да го направят като кликнат ТУК!