Осем часа продължи заседанието на ВСС по процедурата за избор на нов главен прокурор. Изслушването на единствения кандидат се осъществи въпреки заплаха от бомба и шумни демонстрации в подкрепа на Иван Гешев буквално под прозорците на ВСС.

Изслушването на единствения кандидат за поста главен прокурор започна малко след 10 часа и едва двадесетина минути след началото, заседанието бе застрашено от отлагане заради сигнал за бомба. Кадровиците обаче решително поеха риска и продължиха напред...

Снимки: Протестиращи за и против избора на Гешев за главен прокурор

Първоначално ВСС изслуша двете становища на комисиите, които оцениха личностните и професионални качества на единствения кандидат. След това самият Гешев представи концепцията си за прокуратурата в следващите 7 години, ако той поеме управлението й. 

Последваха въпроси, постъпили към него в съвета от страна на различни организации - над 107 на брой. В началото на изслушването Гешев коментира възраженията на някои неправителствени организации срещу процедурата за избор на главен прокурор. Според него тя е една от най-прозрачните до момента, а протестите имали за цел да го компрометират като магистрат и да осъществят натиск не само върху ВСС, но и върху президентската институция.

Всички атаки идвали от политико-финансови кръгове. Последваха въпроси, изпратени от инициатива "Правосъдие за всеки", свързани с делото КТБ - процесът, който постави стремителен старт нагоре в кариерата на Гешев. 

Снимки и видео: Иван Гешев представя визията си за развитие на прокуратурата

На въпрос за посещението на главния прокурор в Руската федерация за среща с руския главен прокурор, Гешев коментира, че това е част от негативната медийна кампания срещу прокуратурата и по думите му около 80% от обучителните мероприятия на прокуратурата, са съвместни с други държави от ЕС и САЩ.

Кръглата маса в Москва, в която и той е участвал, е била за противодействие на тероризма, а снимки от посещението са използвани с пропагандна цел за разпространение на доноси и компромати.

Сигнал за бомба във ВСС заплаши с прекъсване заседанието

Изслушването на Иван Гешев продължи през целия ден, почти толкова, колкото отне преди 7 години на кадровиците да изслушат трима кандидати. Той нарече част от въпросите, зададени към него откровено манипулативни и подчерта, че това е най-прозрачната процедура по избор на главен прокурор.

На основната критика на обществото, че в процедурата не участват други кандидати, Гешев заяви, че българските граждани трябва да разберат, че това е един професионален избор, и решение на прокурорската колегия. Най-критичен с въпросите си към кандидата за главен прокурор очаквано беше председателят на ВКС Лозан Панов.

Следете най-актуалното по темата в dnews.bg на:

ТЕМА В РАЗВИТИЕ: ИЗБОРЪТ НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР