Превърнали сме онкологичните заболявания в един хроничен проблем. Работим по въпроса да ги превърнем и в съзнанието на хората. Хората се страхуват от това, което не познават. Те знаят, че могат да живеят дори години със заболявания като хипертония. Онкологичните заболявания обаче са все още ужасно тъмна материя, която хората не познават и заради това много се страхуват от тях. Не трябва обаче това да е така.

Това заяви пред Дарик радио д-р Вера Мегданова, онколог от университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Тя добави, че в последните години се е случил бум в онкологията и днес човек може дълги години да живее с добро качество. Работи се и по посока на профилактика и ранен скрининг. Това е ключов момент, който трябва да се засили особено в нашата страна. Липсата на профилактични програми е голям проблем в здравната ни система, категоричен е онкологът.

Искрен Зографски от фондация „Рестарт” допълни, че проблемът със стигмата на онкологичните заболявания се дължи на слабата информираност на общността какво точно представлява това заболяване и защо то не е смъртна присъда. Информираността трябва да идва първо от личните лекари. Но всички знаем, че те са ограничени от НЗОК с броя направления, които могат да дават, или самите те не биват достатъчно информирани за нововъведенията в борбата с онкологичните заболявания. Самата Каса и държавата трябва да поработят върху това нещо, посочи още Зографски и призова мъжете да не се страхуват също да ходят на профилактични прегледи.

„Общопрактикуващите лекари са първият фронт на целия този процес и оттам трябва да започне всичко. Пациентите трябва да са по-информирани кога и какво трябва да направят, а общопрактикуващите лекари да ги насочват навреме към подходящите изследвания, така че да се откриват по-рано онкологични заболявания. По-голямата част от тях, когато са открити рано, са лечими,” припомни д-р Мегданова.

Тя изтъкна няколко неща, които човек може човек да направи, за да намали своя риск от възникване на онкологично заболяване.

„Физическата активност като самостоятелен фактор може да увеличи преживяемостта при онкоболните. Друг фактор е алкохолът. Литър и половина вино или 3 литра и половина бира или 450 милилитра концентрат на седмица са отговорни 23 000 случая на различни видове карциноми,” коментира още д-р Мегданова.

Чуйте: