Приключи първият общински конкурс за есе, посветен на доброволчеството. Участваха гимназисти на възраст от 16 до 18 години от Сливен.

„Доброволчеството – акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“ бе темата, върху която работиха участници от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“, Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“, Спортно училище „Димитър Рохов“ и други образователни институции в Сливен.

18 творби бяха изпратени до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, за участие в националния кръг на конкурса, посветен на 5 декември, Международния ден на доброволеца, съобщи началникът на отдел „Сигурност и управление при кризи“ инж. Снежана Кънева.

Конкурсът се осъществи със съдействието на Младежкия дом. Целта бе да се популяризира безвъзмездния труд за ограничаване и преодоляване на последствията от бедствия, в помощ на уязвимите и нуждаещите се.  Авторите на есетата ще получат грамоти от кмета Стефан Радев на среща в Общината.

По повод Международния ден на доброволеца градоначалникът изпрати поздравителни адреси до членовете на двете формирования, действащи на територията на общината – „Железни врата“ в района на Стара река - Бяла и „Грамадите“ в района на Трапоклово - Глушник. „Благодаря Ви за отзивчивостта, за бързата и компетентна реакция в трудни ситуации. Помощта, която казвате, е безценна. Бъдете здрави, нека има сполука и щастие за Вас и за Вашите семейства“, заявява кметът Радев.  

Сливен е сред първите общини в страната, в които бяха сформирани доброволчески формирования. Решението за създаването им бе взето от Общинския съвет в средата на 2013 г.  Съставът на двете формирования, от по 10 души, бе окомплектован през 2016 г. „Железни врата“ разполага и със собствен противопожарен автомобил, дарен от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.