Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес, 23 декември, до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Това съобщиха от Областната администрация на София, предаде БТА.

Действията са в изпълнение на ангажимента на администрацията да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин, се добавя в съобщението. 

След две разпореждания на Административен съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, казват от администрацията за монумента, който по думите на премиера Денков, разделя българското общество.

Областната администрация посочва, че за опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио”, съобразно договор от 22 декември т.г.

Областната администрация на София потвърждава ангажимента си да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, "въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес".

Припомняме, че по искане на политическа партия "Възраждане" Административният съд в София-град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия“, извършващи се в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Като мотиви Административният съд посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става известно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана, и каква – за реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм